ISKALNIK DOGODKOV
VRSTA
REGIJA
DATUM OD
DATUM DO

Priporočene prireditve

Objavljeno 10:07 09.08.2018
Znanje brez meja
Zvrst: znanost
Kraj: Bistra pri Vrhniki
Lokacija: Tehniški muzej Slovenije, Bistra 6
Datum: Od 02. Marec 2018 do 03. December 2018 med 18:00 in 18:00
Zaznamki
Na razstavi Znanje brez meja je predstavljen izbor štirinajstih uspešnih inovatorjev in znanstvenikov s področij znanosti in tehnike[, ki so iz različnih razlogov odšli v širni svet ali jih je pot zanesla k nam. Izpostavljeni so dosežki, na katere je vplival odhod na tuje in katerih rezultati so vidni še danes.

Izbor predstavljenih posameznikov je rezultat različnih kriterijev. Uporabili smo obstoječe muzejske zbirke ter jih nadgradili z novimi pridobitvami. Zajeli smo širok časovni okvir, od 16. stoletja do danes, in tudi tako opozorili, da znanje prehaja meje že od nekdaj. Upoštevali smo različna področja delovanja ter vključili oba spola. Preverili smo tudi okrogle obletnice (rojstva, smrti ter nekateri dosežki in dogodki).

Spoznali boste avtorja prvih tiskanih knjig v slovenskem jeziku Primoža Trubarja[, razsvetljenca Sigmunda (Žigo) Zoisa, naravovarstvenico Angelo Piskernik[, velikega pustolovca Antona Codellija[ očeta smučarskih poletov Stanka Bloudka[, fizika z umetniško dušo Jožefa Stefana[, soustanovitelja Inštituta Jožefa Stefana, Antona Peterlina, elektrotehnika Aleša Strojnika, Nobelovega nagrajenca Friderika Pregla, prvega vesoljskega arhitekta Hermana Potočnika Noordunga, vesoljskega popotnika Antona Mavretiča iskalko planetov Marijo Strojnik, astronavtko Sunito L. Williams in soustvarjalca Silicijeve doline Franceta Rodeta.

Razstavo spremljajo izbrani predmeti, bogato fotografsko in videogradivo, aktivnosti za najmlajše in spremljevalni program za odrasle. Pripravljamo jo v sodelovanju s številnimi institucijami in strokovnjaki z različnih področij.

Razstava bo na ogled od 1. marca do 3. decembra 2018.
Slike:
Za dodajanje slik morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobene slike!
Komentarji:
Za komentiranje morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobenega komentarja!

Na portalu prireditve objavljamo najave prireditev, ki vključujejo predvsem kulturne, zabavne, otroške ter športne dogodke.
Multimedijski center si pridružuje pravico, da ne objavi določene prireditve, kadar presodi, da ni v skladu z uredniško politiko portala.