ISKALNIK DOGODKOV
VRSTA
REGIJA
DATUM OD
DATUM DO

Priporočene prireditve

Objavljeno 13:18 18.04.2019
Vzhodno od raja - Jugoton 1947-1991
Zvrst: evropski projekt
Kraj: Bistra pri Vrhniki
Lokacija: Tehniški muzej Slovenije
Datum: Od 17. Maj 2019 do 31. December 2019 med 18:00 in 18:10
Zaznamki
V petek, 17. maja 2019, ob 18.00 odprtje razstave Vzhodno od raja - Jugoton 1947-1991.

Jugoton, prva in največja jugoslovanska glasbena založba, je primer socialističnega velikana popularne kulture, ki je zrastel na krilih industrializacije in modernizacije v obdobju med 1947 in 1991. Na svojem vrhuncu je imel milijonske izdaje, pogodbe s številnimi domačimi avtorji in izvajalci, hkrati pa tudi veliko licenčnih izdaj ter direktorsko in uredniško "sanjsko ekipo". Poleg lastne proizvodnje, ekskluzivnih izvajalcev in marketinga je bil Jugoton tudi edini v regiji pridruženi član svetovnih koncernov, nosilec pravic licenčnih izdaj ameriških in zahodnoevropskih albumov, s čimer je nemerljivo vplival na občinstvo nekdanje Jugoslavije, pa tudi celotnega vzhodnega bloka.

Zgodba o Jugotonu danes predstavlja burno in predvsem zanimivo zgodovino neke družbe in kulture. Od same ustanovitve leta 1947, prek Robićevega nastopa z mladostno Zdenko Vučković v Opatiji leta 1958 z nepozabno pesmijo oja mala djevojčica (puna je velikih želja), privlačnih barvnih fotografij na naslovnicah plošč, porozne prepustnosti prozahodne kulture, ki je vstopala skozi odprta vrata v naše domove, prvih rock izdaj, ki so pomenile novo modo in življenjski slog, do visokih izdaj pop izdelkov ter izvirnih izvajalcev t. im. novega vala, je bil Jugoton prav zares "paket aranžma". Pomemben, vpliven in neizogiben je pokazal, da se je tu, na obrobju nekega mesta na robu Evrope, pisala zgodovina popularne kulture 20. stoletja.

Razstavo pripravljajo v sodelovanju z umetniško organizacijo Kultura umetnosti in Tehničnim muzejem Nikola Tesla iz Zagreba. Del razstave o zgodovini založbe je bil prvič na ogled javnosti leta 2014 v Tehničnem muzeju Nikola Tesla v Zagrebu. Razstavo v Bistri so obogatili še s pregledom različnih predvajalnikov zvoka ter akustične tehnike druge polovice 20. stoletja.

Odprtje razstave bdoo pospremili z izdajo obširnega kataloga o zgodovini založbe Jugoton.

Razstava zaokrožuje cikel vsebin, ki jih Tehniški muzej Slovenije izvaja v sklopu Evropskega projekta Zvoki sprememb.

Na ogled od 18. maja do 31. decembra 2019 v odpiralnem času muzeja.Slike:
Za dodajanje slik morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobene slike!
Komentarji:
Za komentiranje morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobenega komentarja!

Na portalu prireditve objavljamo najave prireditev, ki vključujejo predvsem kulturne, zabavne, otroške ter športne dogodke.
Multimedijski center si pridružuje pravico, da ne objavi določene prireditve, kadar presodi, da ni v skladu z uredniško politiko portala.