ISKALNIK DOGODKOV
VRSTA
REGIJA
DATUM OD
DATUM DO

Priporočene prireditve

Objavljeno 09:33 23.01.2018
Razstava kovanih rož v stekleni hiški
Zvrst: razstava
Kraj: Ljubljana
Lokacija: Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Ižanska cesta 15
Datum: Od 01. Januar 2018 do 31. Januar 2018 med 07:30 in 17:00
Zaznamki
Razstava kovanih rož v stekleni hiški
Januar 2018
Miha Krištof, mojster umetnostnega kovaštva,
Andrej in Brin Naterer
Enis Avdicavsevic

Pozimi pa rožice ne cveto poje stara ljudska pesem. Toda rože umetnostnega kovača Mihe Krištofa cvetijo tudi pozimi. Ko mojster razžarjeno železo izoblikuje v vrtnico, potem je ta večna. Vrtnica skovana iz enega kosa železa. Leta, desetletja so minila, da je kovaču uspelo skovati vrtnico iz samo enega kosa železa. In pri tem dognati vse finese v postopku kovanja. Da iz surovega materiala, kot je železo, nastajajo na videz mehki tanki cvetni listi, je potrebno veliko urjenja pri obvladovanju razžarjenega železa.

Andrej in Enis vadita kovaške spretnosti pod budnim očesom mojstra. Njun odgovor na temo rož ima moč v izpovedni vsebini.

Enisove rože so trpke rože. To niso cvetovi omamne lepote. Mukoma so zrasli iz bolečine. Njihova lepota se rojeva iz trpečega.

Andrej in sin Brin sta posvetila svoje delo simbolu miru, maku, navduševala sta se nad makovimi glavicami, makovnicami. Železo je dobilo videz mehkobe z neenakomerno organskostjo in rahlim nagibom makovih stebel. Žlahtne makove glavice so nastale iz odpadlega železa.

Več informacij lahko dobite na spletni strani botaničnega vrta
Slike:
Za dodajanje slik morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobene slike!
Komentarji:
Za komentiranje morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobenega komentarja!

Na portalu prireditve objavljamo najave prireditev, ki vključujejo predvsem kulturne, zabavne, otroške ter športne dogodke.
Multimedijski center si pridružuje pravico, da ne objavi določene prireditve, kadar presodi, da ni v skladu z uredniško politiko portala.