ISKALNIK DOGODKOV
VRSTA
REGIJA
DATUM OD
DATUM DO

Priporočene prireditve

Objavljeno 09:08 08.01.2019
Nabucco
Zvrst: opera
Kraj: Maribor
Lokacija: Slovensko narodno gledališče Maribor
Datum: 05. Oktober 2018 ob 19:30, 07. Oktober 2018 ob 17:00, 09. Oktober 2018 ob 19:30, 11. Oktober 2018 ob 19:30, 13. Oktober 2018 ob 19:30, ...
Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 5. oktobra 2018 v Veliki dvorani premierno izvedla Verdijevo opero Nabucco pod taktirko Stefana Romanija in v režiji Filippa Tonona. Nastopili bodo Genadij Vaščenko, Miro Solman, Ivan Tomašev, Rebeka Lokar, Irena Petkova, Marko Mandir, Dušan Topolovec in Valentina Čuden ter statisti, zbor in orkester mariborske Opere.

Velikan italijanske romantične opere, Giuseppe Verdi, je o svoji tretji operi Nabucco večkrat dejal, da se je prav z njo in z bleščečim triumfom v milanski Scali začela njegova uspešna kariera opernega skladatelja.

Priljubljeno zgodbo osvoboditve Hebrejcev izpod babilonskega suženjstva iz Stare zaveze je Verdi na besedilo Temistocla Solere preoblikoval v veliki glasbeni "portret" o usodi nekega naroda, ki se je kot nalašč vkomponirala v italijansko gibanje (risorgimento) za osvoboditev izpod "orlovskih" krempljev habsburške monarhije.

Poleg virtuoznih in junaških solističnih partov ima v operi najvidnejšo vlogo pravzaprav zbor. V tem velikem glasbenodramatičnem prepletu interesov individualnega in kolektivnega je Verdi izoblikoval svoj prepoznavni avtorski slog ter čut za operni spektakel, ki ga je na mariborski oder s svojim prefinjenim občutkom za detajle postavil italijanski režiser Filippo Tonon. Ta podpisuje tudi scenografijo, kostumografijo in oblikovanje luči. Kostumografinja je še Carla Galleri, asistentki kostumografov pa Caterina Faedda in Suzana Rengeo, zborovodkinja je Zsuzsa Budavari Novak, asistent režije Tim Ribič.

Po premieri bo Nabucco na sporedu še 7., 9., 11., 13. oktobra, 29. in 31. decembra 2018 ter 3. in 5. januarja 2019.

Foto: Marko Knehtl
Slike:
Za dodajanje slik morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobene slike!
Komentarji:
Za komentiranje morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobenega komentarja!

Na portalu prireditve objavljamo najave prireditev, ki vključujejo predvsem kulturne, zabavne, otroške ter športne dogodke.
Multimedijski center si pridružuje pravico, da ne objavi določene prireditve, kadar presodi, da ni v skladu z uredniško politiko portala.