ISKALNIK DOGODKOV
VRSTA
REGIJA
DATUM OD
DATUM DO

Priporočene prireditve

Objavljeno 17:05 04.01.2019
Monument, Tomo Jeseničnik in Arjan Pregl
Zvrst: likovna razstava
Kraj: Slovenj Gradec
Lokacija: Koroška galerija likovnih umetnosti, Glavni trg 24
Datum: Od 23. November 2018 do 20. Januar 2019 med 18:00 in 17:00
Zaznamki
Odprtje: 23. 11. 2018 ob 18. uri.
Kustosinja razstave Andreja Hribernik

Razstava v Koroški galeriji likovnih umetnosti z naslovom Monument je del medinstitucionalnega projekta Monument - Drago Tršar, ki ga vodi Moderna galerija. Ob 90-letnici rojstva akademskega kiparja Draga Tršarja je zaživela pobuda, da vključene ustanove strokovno obdelajo in razstavijo kiparjev opus ter s tem njegovo delo ponudijo v pogled širši javnosti. Po pregledni razstavi Draga Tršarja v Galeriji Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost Kranj (2017) in razstavi del na japonskem papirju v Galeriji Murska Sobota (2018) ter pregledni razstavi monumentalnega kiparstva v Moderni galeriji s podnaslovom Monumentalnost in množica (2018) sledita še razstavi v KGLU in Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki (2019).

Razstava v KGLU-ju se za razliko od drugih, kjer so v središču kipi Draga Tršarja, posveča širšemu tematiziranju spomenikov in skulptur v javnem prostoru s fokusom na delih Draga Tršarja in njihovi interpretaciji skozi oči dveh sodobnikov, fotografa Toma Jeseničnika in slikarja Arjana Pregla. Predhodne razstave so ponudile obsežen in poglobljen vpogled v kiparjev opus, z razstavo v KGLU pa želimo odpreti razmislek o kontekstu javnih skulptur in kipov ter opozoriti na določene pereče družbene problematike, povezane z ideološko zaznamovanostjo javnega prostora. Tovrstna obravnava Tršarjevega dela v okviru KGLU-ja je zanimiva tudi zato, ker delo Draga Tršarja z naslovom Združeni nahaja v parku skulptur na Štibuhu v Slovenj Gradcu. Park je bil vzpostavljen v 70. letih 20. stoletja z namenom, da postane materialni pričevalec o povezanosti, solidarnosti in prijateljstvu med narodi.

Arjan Pregl na razstavi sodeluje s tremi slikami večjega formata, ki prikazujejo trge s skulpturami. Dve deli, ki sta nastali leta 2014, prikazujeta prostorski umestitvi Tršarjevih spomenikov, tretje pa je nastalo posebej za razstavo v KGLU. Navezuje se na Spomenik žrtvam vseh vojn, ki je bil odkrit v Parku Zvezda 13. julija 2017. Spomenik sicer ni Tršarjevo delo, je pa eden izmed zadnjih velikih posegov v enega najpomembnejših javnih prostorov v državi, vsebinsko pa odpira tudi mnoga politična vprašanja, povezana s pojavom neo-revizionizma in celo rehabilitacije fašizma v Sloveniji.

Tomo Jeseničnik je fotograf, ki se v svojem delu večinoma ukvarja s krajinsko, dokumentarno in portretno fotografijo. Njegovo dela zaznamuje brezhibno kadriranje in občutek za podrobnosti. Tokrat je k interpretaciji Tršarjevih skulptur pristopil subjektivno in pogled od skulpture usmeril k ozadju.

Slike:
Za dodajanje slik morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobene slike!
Komentarji:
Za komentiranje morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobenega komentarja!

Na portalu prireditve objavljamo najave prireditev, ki vključujejo predvsem kulturne, zabavne, otroške ter športne dogodke.
Multimedijski center si pridružuje pravico, da ne objavi določene prireditve, kadar presodi, da ni v skladu z uredniško politiko portala.