ISKALNIK DOGODKOV
VRSTA
REGIJA
DATUM OD
DATUM DO

Priporočene prireditve

Objavljeno 16:10 13.09.2018
Marc Chagall: Stvarjenje in biblija
Zvrst: grafike
Kraj: Lendava
Lokacija: Lendavski grad
Datum: Od 18. Maj 2018 do 31. Oktober 2018 med 19:00 in 23:59
Zaznamki
Marc Chagall: Stvarjenje in biblija
Galerija – Muzej Lendava, od 18. maja do 31. oktobra 2018

Ruski umetnik judovskega rodu Marc Chagall (1887–1985) sodi med velikane likovne umetnosti 20. stoletja. V svojem obsežnem in raznolikem opusu, ki obsega tako slike, risbe in grafike kot tudi vitraže, tapiserije, poslikave sten in keramike, je mojstrsko upodobil svoj edinstveni, intimni, z domišljijo in čarobnostjo prežet umetniški svet in prek njega tematiziral večna, občečloveška vprašanja.
Razstava 135 del iz zbirke zasebnega zbiratelja Richarda H. Mayerja v galeriji lendavskega gradu ponuja vpogled v vrhunce Chagallovega grafičnega opusa. Osrednja pozornost je posvečena barvnim litografijam, ki so nastale kot ilustracije k Bibliji po umetnikovem potovanju v Egipt, Palestino in Sirijo leta 1931, kjer je doživel kraje, o katerih je prej le slišal in sanjal. Tja se je vrnil še nekajkrat, prvi obisk Svete dežele pa je vselej opisoval kot enega od prelomnih dogodkov v svojem življenju, ko je ob Bibliji našel tudi samega sebe.

Razstavljena dela predstavljajo Chagallova zgodnja raziskovanja barvne litografije, ki mu je bila kot izrazitemu koloristu še posebej pisana na kožo. Biblija mu je bila vselej blizu, vznemirjala ga je že kot otroka. Zdela se mu je »največji izvir poezij vseh časov«.
Pričujoča razstava ni prvo srečanje slovenskega občinstva z velikim umetnikom. Razstave Chagallovih del pri nas so doslej pobliže predstavile serijo jedkanic, ki so nastale kot ilustracije h Gogoljevim Mrtvim dušam (Mestna hiša Kranj in Šivičeva hiša v Radovljici, 1984, Cankarjev dom 1996), izbor umetnikovih litografij (Obalne galerije Piran, 1995) in nekatere liste iz njegovih najpomembnejših grafičnih serij (Mestni muzej Ljubljana, 2009).
Razstava z naslovom Stvarjenje in biblija se osredotoča na Chagallov grafični opus in predstavlja najobsežnejši vpogled v vrhunce njegovega ustvarjanja, ki je bilo do sedaj na ogled slovenskim ljubiteljem umetnosti.

Povzeto po katalogu k razstavi avtorice dr. Katarine Mohar.

Razstava bo na ogled v galeriji na lendavskem gradu od 18. maja do 31. oktobra 2018.
Slike:
Za dodajanje slik morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobene slike!
Komentarji:
Za komentiranje morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobenega komentarja!

Na portalu prireditve objavljamo najave prireditev, ki vključujejo predvsem kulturne, zabavne, otroške ter športne dogodke.
Multimedijski center si pridružuje pravico, da ne objavi določene prireditve, kadar presodi, da ni v skladu z uredniško politiko portala.