ISKALNIK DOGODKOV
VRSTA
REGIJA
DATUM OD
DATUM DO

Priporočene prireditve

Objavljeno 09:21 16.02.2019
Jasna Jernejšek: Balzamirana lepota.
Zvrst: predavanje
Kraj: Nova Gorica
Lokacija: Mestna galerija Nova Gorica
Datum: 19. Februar 2019 ob 19:00
Zaznamki
SOOČANJA s sodobno vizualno umetnostjo

Predavanje Jasne Jernejšek z naslovom Balzamirana lepota se loteva sistematične analize fenomena upodabljanja erotiziranega ženskega trupla. Na podlagi posameznih primerov iz zgodovine zahodne umetnosti in popularne kulture, od erotičnih upodobitev predrafelitov, nadrealističnih podob dade do vampirske trilogije Somrak in t. i. corps šika v modi in oglaševanju, osvetljuje tematiko z različnih perspektiv (umetnostnozgodovinskega, psihoanalitskega in družbenega vidika) ter njenih transformacij v sodobnem času.

Erotizirano truplo v ikonografiji zahoda ni nič novega, saj so umetniki od nekdaj prikazovali svoje mrtve kot seksualno privlačne. Eros in Tanatos sta v celotnem 18. stoletju predstavljala subjekt fascinacije tako v umetnosti kot v literaturi. V 19. in 20. stoletju se združita v erotični privlačnosti trupla, s čimer so se tako ali drugače precej ukvarjali npr. Walter Benjamin s spolno privlačnostjo anorganskega in Georges Bataille z negativno izkušnjo erotike, Freud s konceptom das Unheimliche in Julia Kristeva s konceptom abjektnega. Videti smrt kot lepo je veljalo že v viktorijanski dobi, še preden je fraza "Umri mlad, da boš lepo truplo." postala popularna.

Foto: Hermes coat, sequin skirt, Swarovski ring. A Beautiful Death fashion editorial by Zhang Jingna for Filler Magazine.
Slike:
Za dodajanje slik morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobene slike!
Komentarji:
Za komentiranje morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobenega komentarja!

Na portalu prireditve objavljamo najave prireditev, ki vključujejo predvsem kulturne, zabavne, otroške ter športne dogodke.
Multimedijski center si pridružuje pravico, da ne objavi določene prireditve, kadar presodi, da ni v skladu z uredniško politiko portala.