ISKALNIK DOGODKOV
VRSTA
REGIJA
DATUM OD
DATUM DO

Priporočene prireditve

Objavljeno 16:47 24.03.2018
Zvonček kot krasilni motiv
Zvrst: botanična razstava
Kraj: Ljubljana
Lokacija: Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Ižanska cesta 15
Datum: Od 01. Marec 2018 do 31. Marec 2018 med 07:30 in 17:00
Zaznamki
Zvonček kot krasilni motiv
razstava v stekleni hiški

Rože od nekdaj in vedno znova krasijo tekstilne materiale, so najpogostejši motiv tekstilne ornamentalike. Med njimi so se tokrat razvrstili zvončki po robu šala, po otroški posteljnini, po temnem moškem suknjiču, po zavesah, po prosojnem tilu na ženskem telesu, ovili so se okoli moškega vratu. Okrasili so namizne pogrinjke. Sklekljani z mojstrsko spretnostjo in znanjem idrijskih klekljaric ali vezeni v sproščeni sodobni vezeni tehniki niso ostali samo mali skromni zvončki, ampak povečani uveljavljajo svojo moč. Večina del je nastala v letošnjem letu za fotografije na tej razstavi. (Vezenine so delo Vladimire Berlič Novak, Jelke Kraner, Vere Sešlar Založnik)
Posebno bogastvo pogledov se nam odpira, če opazujemo tekstilijo v njeni igri gibanja in gubanja, v igri s svetlobo, če opazujemo njene podrobnosti, ko se osredotočimo na detajl. Ali pogled obrnemo v njeno prostranost. V tekstilnem vzorcu se kot v »preprogi» zvončkov v naravi elementi razmnožijo po površini bolj ali manj na gosto.
Zvonček s svojo raznolikostjo navdihuje vedno znova, njegovo mesto prvega znanilca prebujajoče narave ima vedno znova veliko moč.
Vladimira Berlič Novak
Vera Sešlar Založnik

Več informacij lahko dobite na spletni strani botaničnega vrta
Slike:
Za dodajanje slik morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobene slike!
Komentarji:
Za komentiranje morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobenega komentarja!

Na portalu prireditve objavljamo najave prireditev, ki vključujejo predvsem kulturne, zabavne, otroške ter športne dogodke.
Multimedijski center si pridružuje pravico, da ne objavi določene prireditve, kadar presodi, da ni v skladu z uredniško politiko portala.