ISKALNIK DOGODKOV
VRSTA
REGIJA
DATUM OD
DATUM DO

Priporočene prireditve

Objavljeno 13:57 29.08.2017
Tradicija v modernem – skupaj za bolj kakovostno kulturno produkcijo manjšinskih etničnih skupnosti in invalidov
Zvrst:
Kraj: Ljubljana
Lokacija: Slovenski etnografski muzej
Datum: Od . do . med : in :

Minister za kulturo bo v avli Ministrstva za kulturo v sredo, 6. septembra 2017, ob 18. uri odprl zaključno razstavo projektov za večjo socialno vključenost pripadnikov ranljivih družbenih skupin na področju kulture v okviru Evropskega socialnega sklada v letih 2016–2017. Razstava bo na ogled vsak delovni dan med 8. in 18. uro do vključno 29. septembra 2017.

V okviru razstave bo predstavljen proces socialnega vključevanja udeleženk in udeležencev usposabljanj in rezultati njihovega kulturnega ustvarjanja. V 12 projektov, ki so jih izvajale nevladne organizacije skupaj s projektnimi partnerji, so bili vključeni pripadnice in pripadniki manjšinskih etničnih skupnosti (to so pripadniki italijanske in madžarske narodne skupnosti, romske skupnosti, narodnih skupnosti, opredeljenih v Deklaraciji Republike Slovenije o položaju narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ v Republiki Sloveniji, nemško govoreče etnične skupine v Sloveniji, različne druge manjšinske etnične skupine ter priseljenci) in invalidi.

Projektne aktivnosti so se izvajale od srede junija 2016 do konca avgusta 2017, vanje pa je bilo vključenih več kot 1000 udeleženk in udeležencev. Ti so imeli priložnost pridobiti nova znanja in veščine, kot so na primer priprava video vsebin, tekstilno oblikovanje, folklorna dejavnost, fotografsko ustvarjanje, kulturni turizem, izdelovanje lutk, ustvarjanje dokumentarnega filma, kulturni menedžment, kreativno pisanje, interpretiranje kulturne dediščine, izdelava izdelkov umetnostne obrti, »stand up komedija« in glasbena produkcija.

Razstava želi predstaviti raznoliko in kakovostno kulturno produkcijo pripadnic in pripadnikov manjšinskih etničnih skupnosti in invalidov, obenem pa dati javno priznanje vsem sodelujočim v projektih za njihov trud, kreativnost in kvalitetne kulturne produkte.

V prvem delu je s fotografijami in izjavami predstavljeno doživljanje sodelujočih v projektih ter s tem sam proces njihovega dela in vključevanja v posamezne projekte in lokalne skupnosti. Drugi del razstave bo namenjen predstavitvi številnih unikatnih in kakovostnih izdelkov, nastalih v prepletu tradicije z modernim. V posebnem razstavnem kotičku bodo na ogled filmi, ki so bili mnogim udeležencem pomembno sredstvo izražanja.

Na razstavi se bodo predstavili:

Bošnjaško mladinsko kulturno društvo BMKD

Društvo bosansko-hercegovskega in slovenskega prijateljstva Ljiljan

Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot

Društvo zaveznikov mehkega pristanka

Hrvaško kulturno društvo Pomurje

Hrvaško kulturno umetniško društvo Komušina Škofja Loka

Inštitut Časopis za kritiko znanosti

Kulturno izobraževalno društvo PiNA

OLOOP - Zavod za sodobno tekstilno umetnost in oblikovanje Ljubljana

Razvoj podjetniških idej invalidov

ROMANO PEJTAUŠAGO - Romsko društvo Kamenci, so.p.

ZSR – zavod za socialni razvoj Murska Sobota, so.p.

Ukrep Javni razpis za izbor operacij za večjo socialno vključenost pripadnikov ranljivih družbenih skupin na področju kulture v okviru Evropskega socialnega sklada v letih 2016–2017 sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija. Izvaja se v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020, prednostne naložbe: 9.1 Aktivno vključevanje, vključno s spodbujanjem enakih možnosti in dejavnega sodelovanja ter izboljšanje zaposljivosti, specifičnega cilja: 9.1.3 Preprečevanje zdrsa v revščino oziroma socialno izključenost in zmanjševanje neenakosti v zdravju.

Slike:
Za dodajanje slik morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobene slike!
Komentarji:
Za komentiranje morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobenega komentarja!

Na portalu prireditve objavljamo najave prireditev, ki vključujejo predvsem kulturne, zabavne, otroške ter športne dogodke.
Multimedijski center si pridružuje pravico, da ne objavi določene prireditve, kadar presodi, da ni v skladu z uredniško politiko portala.