ISKALNIK DOGODKOV
VRSTA
REGIJA
DATUM OD
DATUM DO

Priporočene prireditve

Objavljeno 09:15 20.03.2019
Soočanja s sodobno vizualno umetnostjo
Zvrst: predstavitev avtorskega opusa
Kraj: Nova Gorica
Lokacija: Kulturni dom Nova Gorica
Datum: 19. Marec 2019 ob 19:00
Zaznamki
Soočanja s sodobno vizualno umetnostjo
Od tu dalje, onkraj in še dlje ali Kratki film kot filmski format eksperimentiranja
pogovor z avtorjem Petrom Cerovškom in projekcija filmov

Drugo Soočanje s sodobno vizualno umetnostjo v marcu bo tokrat posvečeno filmski umetnosti in gibljivim slikam. Predstavili bomo avtorski opus Petra Cerovška, mladega režiserja in scenarista kratkih filmov, ki nastopa v filmskem svetu v različnih vlogah, od selektorja filmskih festivalov, kritika, publicista, producenta, scenarista do režiserja kratkih filmov. Z njim se bo pogovarjal Dušan Dovč.

Filmski večer bo v prvem delu posvečen njegovima novejšima kratkima filmoma: Fundamenti (2018) in Dom je, kjer je hiša (2019). V letu 2018 so Fundamenti vzbudili pozornost na Festivalu slovenskega filma v Portorožu in na Sarajevskem filmskem festivalu. Ob ogledu insertov in filmskih napovednikov bomo spoznali, kako so nastajali scenariji za oba filma, kako avtor doživlja sinestezijo zvoka in slike, kam usmeri oko kamere, ko s subtilnostjo analizira človeško intimo (partnersko razmerje v Fundamentih in odnos med bratom in sestro v filmu Dom je, kjer je hiša). Zanimalo nas bo tudi, kakšno družbenokritično sporočilo je pomembno za avtorja; v Fundamentih je empatičen z gradbenimi delavci, ki gradijo hotel v Ljubljani, v Dom je, kjer je hiša pa se dotika prepovedi incesta.

V drugem delu se bomo posvetili starejšim kratkim filmom, ki prehajajo mejo med konvencionalnim igranim filmom in eksperimentalnim kratkim filmom. Ogledali si bomo filme Vsi smo tu že od nekdaj (13′, 2016), Poti (7′, 2015) in The Runner (6′, 2014). In v njih prepoznali avtorja, ki kratki film kot medij in filmski format oddaljuje od klasične filmske pripovedi in ga približuje umetniškemu ustvarjanju, kot ga poznamo v finih umetnostih.

Foto: Peter Cerovšek, Fundamenti, prizor iz filma, 2018.
Slike:
Za dodajanje slik morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobene slike!
Komentarji:
Za komentiranje morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobenega komentarja!

Na portalu prireditve objavljamo najave prireditev, ki vključujejo predvsem kulturne, zabavne, otroške ter športne dogodke.
Multimedijski center si pridružuje pravico, da ne objavi določene prireditve, kadar presodi, da ni v skladu z uredniško politiko portala.