ISKALNIK DOGODKOV
VRSTA
REGIJA
DATUM OD
DATUM DO

Priporočene prireditve

Objavljeno 09:05 17.04.2018
Soočanja s sodobno vizualno umetnostjo
Zvrst: predavanje in predstavitev knjige
Kraj: Nova Gorica
Lokacija: Mestna knjižnica Grosuplje, Adamičeva 15
Datum: 17. April 2018 ob 19:00
Zaznamki
Soočanja s sodobno vizualno umetnostjo
Bogo Zupančič: Plečnikovi študenti in drugi jugoslovanski arhitekti v Le Corbusierovem ateljeju in predstavitev knjige

S predavanjem in predstavitvijo knjige Boga Zupančiča Plečnikovi študenti in drugi jugoslovanski arhitekti v Le Corbusierovem ateljeju, za to sezono zaključujemo cikel Soočanj s sodobno vizualno umetnostjo.

S knjigo z bogatim slikovnim materialom je avtor dodal še neraziskan kamen k spoznanju o pečatu arhitekta Jožeta Plečnika na slovensko arhitekturno prizorišče. Delo je posvečeno raziskavi o njegovih študentih, mladih arhitektih iz pred stoletja, ki so zapustili milje ljubljanskega mojstra in skušali ujeti vodilni tok moderne arhitekture. Plečnikovi študenti so se od drugih jugoslovanskih arhitektov, ki so delali v pariškem ateljeju, nekoliko razlikovali, saj so funkcionalistične ideje takoj navdušeno sprejeli, jih v nadaljevanju z razmislekom in kritično povzemali ter se od njih tudi kmalu odvrnili. Slednje, čeprav niti izkušnje Plečnika niti Le Corbusiera niso nikoli pozabili, velja predvsem za najpomembnejšega med njimi, Edvarda Ravnikarja, in člane njegovega vplivnega kroga, o čemer bo še posebej tekla beseda v Mestni galeriji Nova Gorica.

Slike:
Za dodajanje slik morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobene slike!
Komentarji:
Za komentiranje morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobenega komentarja!

Na portalu prireditve objavljamo najave prireditev, ki vključujejo predvsem kulturne, zabavne, otroške ter športne dogodke.
Multimedijski center si pridružuje pravico, da ne objavi določene prireditve, kadar presodi, da ni v skladu z uredniško politiko portala.