ISKALNIK DOGODKOV
VRSTA
REGIJA
DATUM OD
DATUM DO

Priporočene prireditve

Objavljeno 09:33 12.05.2017
Slovenci v koncentracijskih taboriščih in njihova zapuščina
Zvrst: razstava ob uprizoritvi drame
Kraj: Celje
Lokacija: SLG Celje
Datum: Od 12. Maj 2017 do 30. Junij 2017 med 19:30 in 23:59
Zaznamki
Razstava Slovenci v koncentracijskih taboriščih in njihova zapuščina je v sklopu prve slovenske uprizoritve drame Nebeški odred.

V sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje v foyerju SLG Celje pripravljajo razstavo Slovenci v koncentracijskih taboriščih in njihova zapuščina, ki si jo bodo lahko obiskovalci gledališča ogledali do konca junija. Gre za osebne predmete taboriščnic in taboriščnikov, kot so oblačila, oznake, jedilni pribor, pisma, fotografije ter zapisana in posneta pričevanja.

Prvi Slovenci v nemških koncentracijskih taboriščih so bili koroški Slovenci in nekdanji španski borci, zajeti v Franciji. Po napadu na Jugoslavijo in kot odgovor na naraščajoč protinacistični upor so iz gestapovskih zaporov na okupiranem Štajerskem in Gorenjskem, zlasti z Borla, iz Maribora, Celja in Begunj, v taborišča začeli pošiljati ujete člane in sodelavce odporniškega in partizanskega gibanja ter njihove sodelavce.

Foto: Jaka Babnik
Slike:
Za dodajanje slik morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobene slike!
Komentarji:
Za komentiranje morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobenega komentarja!

Na portalu prireditve objavljamo najave prireditev, ki vključujejo predvsem kulturne, zabavne, otroške ter športne dogodke.
Multimedijski center si pridružuje pravico, da ne objavi določene prireditve, kadar presodi, da ni v skladu z uredniško politiko portala.