ISKALNIK DOGODKOV
VRSTA
REGIJA
DATUM OD
DATUM DO

Priporočene prireditve

Objavljeno 09:10 24.04.2018
Sergej Kapus: Stupica - Pregelj
Zvrst: predavanje ob razstavi
Kraj: Ljubljana
Lokacija: Moderna glalerija in MSUM
Datum: 24. April 2018 ob 18:00
Zaznamki
Vabimo vas na predavanje Sergeja Kapusa. Predavanje je del programa razstave Marija Preglja.

K nekaterim motivom se je Gabrijel Stupica nenehno vračal. Odslikal jih je v različnih obdobjih svojega dela in jih nenehno spreminjal, variiral. Toda ponavljanje zanj ni bila stvar zakonitosti. Ponavljanje ne zadeva splošnosti, ni reprodukcija in ga ni mogoče izpeljati z imitacijo modela. Nasprotno, vselej znova zahteva skok iz regularnosti pravila in prav tu je odprt prostor za produkcijo novega.
Novo je, če parafriziramo Marija Preglja, za umetnika imperativ. Pregelj se postavlja na skrajno izpostavljeno mesto. Kajti novo ni preprosto izpeljivo iz obstoječega stanja. Ni ga mogoče izpeljati iz predvidljivosti strukturnih razmerij, ampak nasprotno, zahteva prekoračitev neke točke nemožnosti, prekoračitev meje, ki je začrtana v simbolnem.

Slike:
Za dodajanje slik morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobene slike!
Komentarji:
Za komentiranje morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobenega komentarja!

Na portalu prireditve objavljamo najave prireditev, ki vključujejo predvsem kulturne, zabavne, otroške ter športne dogodke.
Multimedijski center si pridružuje pravico, da ne objavi določene prireditve, kadar presodi, da ni v skladu z uredniško politiko portala.