ISKALNIK DOGODKOV
VRSTA
REGIJA
DATUM OD
DATUM DO

Priporočene prireditve

Objavljeno 09:12 15.02.2018
Samomorilec
Zvrst:
Kraj: Maribor
Lokacija: Slovensko narodno gledališče Maribor
Datum: 19. Januar 2018 ob 20:00
Samomorilec, najslavnejše delo Nikolaja Robertoviča Erdmana, je satirična komedija, ki je bila v Sovjetski zvezi prepovedana in prvič uprizorjena šele leta po avtorjevi smrti. V izvirniku gre za kolaž prizorov iz dvajsetih let 20. stoletja. Odrsko dogajanje je preplet burkaških skečev in vodvilskih prizorov.
Osrednji lik je pasiven državljan, ki se po izgubi službe odloči storiti samomor. Ko za to izvejo ljudje, ki bi s tem lahko profitirali, ga spodbujajo pri dejanju. Lažnost je eden izmed osrednjih motivov komedije, tako kot tudi celotnega ruskega literarnega kanona. Erdman s pomočjo parodije, absurda in črnega humorja vključuje negativne like, ki so vsi enaka verzija med starim in novim razdvojenega malomeščana.
Nebojša Pop Tasić je pripravil korenito adaptacijo in dogajanje preselil v tukaj in zdaj. V postmodernističnem besedilu gre za nadaljevanje tradicije Erdmanovih del, potujitvenega učinka in prebijanja četrte stene, pa tudi za sintezo besedila, glasbe in igre.

Režija: Ivana Djilas
Igrajo Vladimir Vlaškalić, Maša Žilavec, Irena Varga, Nejc Ropret, Matevž Biber, Mateja Pucko, Mirjana Šajinović, Eva Kraš, Petja Labović, Davor Herga, Jurij Drevenšek, Miloš Battelino, Mojca Simonič, Irena Mihelič, Žan Koprivnik, Matija Stipanič, Bojan Maroševič, Ivica Knez, Viktor Meglič.

Foto: Damjan Švarc
Slike:
Za dodajanje slik morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobene slike!
Komentarji:
Za komentiranje morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobenega komentarja!

Na portalu prireditve objavljamo najave prireditev, ki vključujejo predvsem kulturne, zabavne, otroške ter športne dogodke.
Multimedijski center si pridružuje pravico, da ne objavi določene prireditve, kadar presodi, da ni v skladu z uredniško politiko portala.