ISKALNIK DOGODKOV
VRSTA
REGIJA
DATUM OD
DATUM DO

Priporočene prireditve

Objavljeno 08:58 16.04.2019
Razstava letošnjega nagrajenca Riharda Jakopiča 2019 Milana Eriča
Zvrst: slikarska razstava
Kraj: Ljubljana
Lokacija: Galerija ZDSLU, Komenskega 8
Datum: Od 16. April 2019 do 30. April 2019 med 19:00 in 17:00
Zaznamki
Odprtje razstave letošnjega nagrajenca Riharda Jakopiča 2019, akademskega slikarja Milana Eriča: torek, 16. 4. 2019, ob 19. uri.
Večer bo še dodatno glasbeno popestril slikarjev sin, kitarist Julijan Erič.

V Galeriji ZDSLU-ja se bo s svojimi slikami iz zadnjega dvoletnega obdobje in animiranimi filmi predstavil letošnji dobitnik nagrade Riharda Jakopiča 2019 za življenjsko delo akademski slikar, ilustrator in avtor animiranih filmov Milan Erič, ki se resnih vsakodnevnih problemov loteva na kritičen, velikokrat s humorjem opremljen in popestren način vrhunskega slikanja in risanja.
Avtor je v slovenskem kulturnem prostoru že desetletja eden osrednjih akterjev na presečišču različnih umetniških likovno-vizualnih praks. Je soavtor prvega celovečernega risanega filma, bil je eden izmed osrednjih akterjev slikarstva nove podobe pri nas, je pomemben ilustrator in je za svoje delo prejel številne pomembne nacionalne in mednarodne nagrade. Erič v glavnem riše s svinčnikom na papir ali s »packanjem« in polivanjem ter naključnim nanašanjem barve na likovno polje, vendar njegove risbe in tudi slike presegajo konvencionalnost izbranega medija. Kopica risb, ki je nastala za animirane filme, ga je privedla do oblikovanja velikih slikarskih celot, ki nato ob postavitvi in združevanju ter v likovni pripovedi dosežejo monumentalne dimenzije. Te instalacije slik so sestavljene iz številnih majhnih sličic, risb s humorno vsebino, ki po svoje aludirajo na Eričeve animirane filme, a so zaključene celote. Erič je izjemno duhovit in vendar obenem resen kritik sedanje družbe in današnje dobe, ki s svojim vrhunskim obvladovanje likovnega jezika in izjemno pozitivno energijo pomembno vpliva in za seboj pušča globoke sledi na področju ilustracije, risbe in animiranega filma. V sklopu njegovega ustvarjanja so na Eriča naredili močan vtis avtorji kot so, Hinko Smrekar, na področju ilustracije, David Hockney, Ronald Kitaj, Dali in Lucian Freud pa na slikarskem področju, medtem, ko ga je k animiranemu filmu pritegnil Tone Rački. Kljub temu, da je Erič odprt za novosti, da se je vedno pripravljen učiti, ne pozna odmika od visoke kvalitete in je avtor ki je pomembno prispeval k razvoju širšega likovno vizualnega področja v Sloveniji.

Milan Erič: Future days 2, akril na platnu,2018, triptih, 150x270cm

Slike:
Za dodajanje slik morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobene slike!
Komentarji:
Za komentiranje morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobenega komentarja!

Na portalu prireditve objavljamo najave prireditev, ki vključujejo predvsem kulturne, zabavne, otroške ter športne dogodke.
Multimedijski center si pridružuje pravico, da ne objavi določene prireditve, kadar presodi, da ni v skladu z uredniško politiko portala.