ISKALNIK DOGODKOV
VRSTA
REGIJA
DATUM OD
DATUM DO

Priporočene prireditve

Objavljeno 09:24 13.03.2018
Predavanje o fantastiki in fantastičnem
Zvrst: Predavanje
Kraj: Ljubljana
Lokacija: Ustvarjalni center Švicarija, Pod turnom 4
Datum: 13. Marec 2018 ob 18:00
Zaznamki
Jakob J. Kenda (literarni zgodovinar in prevajalec) je temeljito raziskal in analiziral fantazijski žanr. Fantazija se je razvila iz pravljice, njene korenine pa segajo vse do mita. Sodobna fantazija je v primerjavi s starejšimi klasičnimi modeli po značilni motiviki izrazito kompleksen pojav.

Jakob J. Kenda (rojen 1973 na Jesenicah) je prevajalec sodobnih del za mladino, zlasti uspešnic J. K. Rowling o Harryju Potterju. Po študiju primerjalne književnosti in literarne teorije je leta 2009 pridobil naziv doktor literarnih ved, njegova doktorska naloga je še istega leta z naslovom Fantazijska književnost izšla pri Mladinski knjigi.

Predavanje je javni uvod v kiparski tečaj Miti in fantastika ujeti v kip, ki ga bo od 19. marca do konca maja 2018 vodil Damijan Kracina, kipar in uporabnik ateljeja v Ustvarjalnem centru Švicarija.

Umetnik se v večini svojih del navezuje na naravo, te ne posnema, temveč s prepletom realnega in fantazijskega ustvarja umetniško vizijo biološkega življenja. Fantastična bitja Damijana Kracine plovejo med umetnostjo, znanostjo in domišljijo. Pojem fantastičnega pa je tudi vsebinsko izhodišče tečaja, na katerem udeleženci spoznajo osnovne zakonitosti oblikovanja v glini in izdelajo vsak svojo izvirno skulpturo, navdihnjeno z mitologijo in fantastiko.

Predavanje je v Spominskem ateljeju Stojana Batiča (pritličje), brezplačno.

Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.
Slike:
Za dodajanje slik morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobene slike!
Komentarji:
Za komentiranje morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobenega komentarja!

Na portalu prireditve objavljamo najave prireditev, ki vključujejo predvsem kulturne, zabavne, otroške ter športne dogodke.
Multimedijski center si pridružuje pravico, da ne objavi določene prireditve, kadar presodi, da ni v skladu z uredniško politiko portala.