ISKALNIK DOGODKOV
VRSTA
REGIJA
DATUM OD
DATUM DO

Priporočene prireditve

Objavljeno 08:50 17.08.2018
Poletje na platnu in med platnicami
Zvrst: razno
Kraj: Ljubljana
Lokacija: Letni kino Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi Metelkova
Datum: Od 16. Avgust 2018 do 18. Avgust 2018 med 15:00 in 21:30
Zaznamki
Slovenska kinoteka in Ljubljana, Unescovo mesto literature, avgusta vabita na urban poletni oddih, v dobro družbo skrbno izbranih knjig in filmov. Na zelenici kinotečnega letnega kina boste lahko ob večerih prisluhnili zanimivim pogovorom in se prepustili zgodbam, ujetim v filmske podobe. Knjižnica pod krošnjami bo ob popoldnevih poskrbela za filmsko obarvano branje, pop-up knjigarna pa za žepu prijazen nabor tematske literature.

Za začetek bomo v četrtek zvečer z Mileno Zupančič, Tadejem Golobom in Matjažem Ivanišinom poklepetali o biografiji Milene Zupančič, Kot bi luna padla na zemljo. Pogovoru bo sledila projekcija dokumentarnega filma Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba.

V petek se bomo z dr. Romanom Kuharjem in Lano Gobec spraševali, kako pomembno je, da so v delih popularne kulture zastopane marginalne skupine, nato pa uživali v po vročem poletju in zrelih breskvah dišečem filmskem hitu, Pokliči me po svojem imenu.

Sobota bo v znamenju Stephena Kinga. Pred projekcijo kultnega filma Misery se bo odvil podkast v živo, na katerem bodo Igor Harb, Maja Peharc, Sanja Struna in Damjan Zorc spregovorili o enem najbolj prepoznavnih pisateljev žanrske literature in o filmskih priredbah njegovih del.

Program se bo z degustacijo vrhunske poezije zaključili v nedeljo, ko bomo pred projekcijo filma Stranpota, počitniško sproščene ode prijateljstvu, ki lagodno teče čez kalifornijske griče in dolge pogovore o življenjskih izkušnjah, prisluhnili nastopu treh gostov festivala Dnevi poezije in vina.

Program (krajši)
• Kot bi luna padla na zemljo: pogovor z Mileno Zupančič, Tadejem Golobom in Matjažem Ivanišinom (moderira Urša Menart), 16. 8. ob 20.00
• Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba, 16. 8. ob 21.30
• Prisotnost skupnosti LGBT v knjigah in na filmu: pogovor z dr. Romanom Kuharjem in Lano Gobec (moderira Nika Kovač), 17. 8. ob 20.00
• Pokliči me po svojem imenu, 17. 8. ob 21.30
• Stephen King: podkast v živo z Igorjem Harbom, Majo Peharc, Sanjo Struna in Damjanom Zorcem, 18. 8. ob 20.00
• Misery, 18. 8. ob 21.30
• Dnevi poezije in vina: branje poezije dveh gostov festivala, 19. 8. ob 21.00
• Stranpoti, 19. 8. ob 21.30
• Knjižnica pod krošnjami in pop-up knjigarna, 16.–19. 8. od 15.00 do 20.00

Vstop na vse dogodke je brezplačen.
V primeru dežja program odpade.


Program (daljši)
16. 8. ČETRTEK
20.00 I Knjiga
Kot bi luna padla na zemljo, biografija Milene Zupančič

Pogovor z glavno protagonistko knjige Mileno Zupančič, avtorjem biografije Tadejem Golobom in režiserjem filma Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba, Matjažem Ivanišinom. Pogovor bo povezovala režiserka Urša Menart.
Pri založbi Beletrina je letos izšla biografija Milene Zupančič Kot bi Luna padla na Zemljo, pod katero se podpisuje pisatelj Tadej Golob. Skozi igralkino življenjsko pripoved (po)doživimo polpreteklo zgodovino in premislimo številne velike sodobne dileme.

21.30 I Film
Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba

Rajko Grlić, Matjaž Ivanišin, Slovenija/Hrvaška, 2017, DCP, 16:9, barvni, 71', ap
Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba dokumentira štirimesečni proces nastajanja gledališke predstave »Boris, Milena, Radko«, od prve vaje do premiere, in zgodbo o štirih znanih osebah, ki so jo ustvarile: o pisatelju in režiserju Dušanu Jovanoviću, igralki Mileni Zupančič ter igralcih Radku Poliču in Borisu Cavazzi. Dokumentarni film odstira osebno življenje umetnikov ter pripoveduje univerzalno zgodbo o odnosu med resničnim in izmišljenim, zgodbo o odnosu med osebnim in javnim dojemanjem umetnosti.

17. 8. PETEK
20.00 I Knjiga in film
Prisotnost LGBT skupnosti v knjigah in na filmu
Pogovor z dr. Romanom Kuharjem in Lano Gobec

(moderira Nika Kovač).
V letošnjem letu je pri založbi Modrijan izšel prevod romana ameriškega pisatelja Andréja Acimana Pokliči me po svojem imenu. Na pogovoru bomo predstavili knjigo in se spraševali, kako pomembno je, da so v delih popularne kulture zastopane marginalne skupine. Kje je v filmih in knjigah meja med predstavljanjem in stereotipizacijo?

21.30 I Film
Pokliči me po svojem imenu (Call Me By Your Name)

Luca Guadagnino, Italija/Francija/ZDA/Brazilija, 2017, DCP, 1.85, barvni, 131', sp
Pokliči me po svojem imenu, tenkočutna pripoved o odraščanju in prvi ljubezni, posneta po istoimenskem romanu ameriškega pisatelja Andréja Acimana, se odvija sredi opojnega poletja, v osrčju severne Italije, kjer sedemnajstletni Elio s starši preživlja počitnice v družinski vili. Čeprav je od malih nog obdan s sadovi visoke kulture in intelektualnega življenja, je za mladega Elia to vendarle še čas čustvenega zorenja, radovednosti in raziskovanja. Nekega dne se družini pridruži postavni Američan Oliver, doktorski študent, ki pri Eliovem očetu opravlja poletno pripravništvo. Med mladeničema se začne počasi prebujati nezadržna privlačnost.

18. 8. SOBOTA
20:00 I Knjiga in film
Stephen King

Podkast v živo z Igorjem Harbom, Majo Peharc, Sanjo Struna in Damjanom Zorcem.
Stephen King velja za enega najbolj prepoznavnih in uspešnih pisateljev žanrske literature. Številne knjige, pod katere se je podpisal, so postale tudi filmi in televizijske serije. Pogovor bo tekel o filmskih priredbah njegovih del.

21.30 I Film
Misery

Rob Reiner, ZDA, 1990, 35mm, 1.85, barvni, 107, sp
Med bolj cenjene priredbe Kingovih del sodi poleg kultnega Kubrickovega Izžarevanja (1980) tudi Misery (1990). Zgodba sledi Paulu Sheldonu (James Caan), slavnemu pisatelju, ki je naveličan pisanja lahkotnih uspešnic in bi rad za spremembo napisal nekaj resnejšega. Toda ko se, s prvim osnutkom nove knjige, vrača iz svojega pisateljskega zavetja visoko v gorah k založniku, se znajde v prometni nesreči in posledično v ujetništvu svoje najbolj zagrete oboževalke (Kathy Bates), ki ji nova knjiga ni niti malo všeč.

19. 8. NEDELJA
21:00 I Knjiga
Dnevi poezije in vina: pesniško branje

(vodi Maša Malovrh)
• Ivo Svetina (Slovenija)
• Sanita Fejzic (Kanada)
• Dragica Čarna (Slovenija)
Dnevi poezije in vina (21.–25. 8.) je eden bolj prepoznavnih mednarodnih pesniških festivalov v tem delu Evrope, ki združuje pesniško in enološko umetnost ter vsako leto oživi ozke ulice srednjeveškega Ptuja.

21:30 I Film
Stranpota (Sideways)

Alexander Payne, ZDA, 2004, 35mm, 1.85, barvni, 126', sp
Miles (Paul Giamatti), ločenec, neuspešen romanopisec in dober poznavalec vin, povabi dolgoletnega prijatelja, igralca Jacka (Thomas Haden Church), na potovanje po vinogradih doline Santa Ynez. Na poti se znajdeta sredi vrtinca krize srednjih let. Četrti film priznanega ameriškega režiserja Alexandra Payna, priredba istoimenskega romana Rexa Picketta, je zabavno cinična in poletno sproščena oda prijateljstvu in izgubljeni mladosti, ki teče čez kalifornijske griče, skozi vinske degustacije in dolge pogovore o življenjskih izkušnjah in neizpolnjenih željah.

ČETRTEK, 16. – NEDELJA, 19. 8.
Od 15.00 do 20.00
Knjižnica pod krošnjami in pop-up knjigarna
Slike:
Za dodajanje slik morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobene slike!
Komentarji:
Za komentiranje morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobenega komentarja!

Na portalu prireditve objavljamo najave prireditev, ki vključujejo predvsem kulturne, zabavne, otroške ter športne dogodke.
Multimedijski center si pridružuje pravico, da ne objavi določene prireditve, kadar presodi, da ni v skladu z uredniško politiko portala.