ISKALNIK DOGODKOV
VRSTA
REGIJA
DATUM OD
DATUM DO

Priporočene prireditve

Objavljeno 12:57 06.03.2018
Odpadniki
Zvrst:
Kraj: Ljubljana
Lokacija: Kino Gledališče Bežigrad
Datum: 12. Marec 2018 ob 02:00
Zemljevid
Če si del najelitnejše borbene enote ameriške mornariške vojske Tjulnji (SEALs), je vsak podvig lahko smrtonosna odprava v neznano. Film govori o pripadnikih te enote, ki sredi od vojne razdejane Evrope na dnu jezera najdejo pravo bogastvo, za katerega se govori, da velja na milijone dolarjev. Da bi pomagali okoliškim prebivalcem, se enota odloči za neavtorizirano odpravo in organizira dvig zlata, da bi ga vrnili legitimnim lastnikom. Toda pri tem jih zaloti sovražnik, in le deset ur jim ostane, da nalogo izpeljejo. Film nas popelje na doslej še povsem neznan kraj – pod vodo, v potopljeno bosansko vas, ki je zamrznila v času – leta 1944 jo je povsem uničila poplava, posledica zrušenja bližnjega jezu, zaradi katerega je voda zalila vso dolino. Tako se znajdemo v skrivnostnem svetu petinštirideset metrov pod jezersko gladino, pretežno ponoči; tu je skrito bajno bogastvo – in tu se znajde skupina Tjulnjev z navadno smrtnico, ki skuša zlato najti, pri tem pa jih napadajo lokalni Srbi, ki podpirajo vojaški režim. Vse to filmu daje obilo skrivnostnosti, napetosti in zabavne akcije, v kateri se znajde kopica zanimivih likov, ki uživajo, kadar so v središču dogajanja in ki so jim tovrstni podvigi v zabavo. Gre torej pravzaprav za film o izvedbi nekakšne zapletene tatvine, ki jo izvaja skupina Tjulnjev, elitne in najbolj spoštovane vojaške enote ameriške vlade. Zmorejo domala vse in njihove sposobnosti so občudovanja vredne. In prav zanimivo je opazovati to skupino raznolikih osebkov; vsak od likov ima lastno osebnost in interese. Povezuje jih želja, da pomagajo Lari, tamkajšnji vaščanki, ki skuša svojo državo spraviti iz kaosa, ki ga je za seboj pustila uničujoča vojna v Bosni leta 1995, in obnoviti tisto, kar je ostalo od Sarajeva po vsem, kar se je dogajalo med najhujšim zatiranjem. Izziv takšne vrste podviga je, da uradne oblasti in vrh ameriške vojske zanj sploh ne vedo. Resda Tjulnji velikokrat ukrepajo tajno, a imajo pri tem vedno podporo vojske. Kadar se podajo na kakšno nalogo, jih lahko iz godlje vedno pride rešit helikopter. Tokrat pa ne povedo nikomur – enostavno podajo se v akcijo. Na tajno nalogo, ki je podoben roparskemu podvigu: zanesejo se lahko zgolj eden na drugega in na opremo in podatke, ki jih imajo na voljo. Kajti ko si pod vodo, ne deluje nobeno orožje. In prav zanimivo je videti, kako Tjulnji pri tem s pridom uporabijo svojo iznajdljivost in kaj vse so sposobni narediti, da se dokopljejo do zlata – kljub oviram in v okolju, v katerem lahko vsak hip izgubiš življenje. Kajti brez zraka si mrtev. Igrajo Sullivan Stapleton, Charlie Bewley, Sylvia Hoeks, Joshua Henry, Diarmaid Murtagh, Dimitri Leonidas, Clemens Schick, Ewen Bremner in J.K. Simmons. Po scenariju Luca Bessona (ki se je domislil tudi izvirne zgodbe) in Richarda Wenka je režiral Steven Quale.
Slike:
Za dodajanje slik morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobene slike!
Komentarji:
Za komentiranje morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobenega komentarja!

Na portalu prireditve objavljamo najave prireditev, ki vključujejo predvsem kulturne, zabavne, otroške ter športne dogodke.
Multimedijski center si pridružuje pravico, da ne objavi določene prireditve, kadar presodi, da ni v skladu z uredniško politiko portala.