ISKALNIK DOGODKOV
VRSTA
REGIJA
DATUM OD
DATUM DO

Priporočene prireditve

Objavljeno 09:02 16.11.2018
Noč in dan s Cankarjem: 24-urno branje pisateljevih del
Zvrst: kulturni dogodek
Kraj: Ljubljana
Lokacija: Slovanska knjižnica, Einspielerjeva 1
Datum: 16. November 2018 ob 18:00
Zaznamki
Letos mineva 100 let od smrti enega največjih slovenskih pisateljev Ivana Cankarja. V Slovanski knjižnici bomo 16. in 17. novembra obletnico počastili s 24-urnim javnim branjem pisateljevih del.

Iz pisateljevega opusa smo izbrali 80 kratkih besedil in na njihovo branje povabili številne kulturnike: pisatelje, pesnike, prevajalce, profesorje, založnike, knjižničarje in druge ljubitelje pisateljeve besede. Z izborom krajših tekstov, zlasti vinjet in črtic, zbranih v zbirki Zgodbe iz življenja in sanj, smo zaobjeli celotno Cankarjevo ustvarjanje od mladostnih Vinjet do črtic iz zadnjih let prve svetovne vojne. Gre torej za presek Cankarjevega umetniškega in nazorskega razvoja preko avtobiografskih momentov, ki nudi tudi zanimiv vpogled v avtorjevo osebno zgodovino.

Slavnostna akademija ob začetku branja bo potekala v petek, 16. novembra, ob 18.30 v veliki čitalnici Slovanske knjižnice. Na dogodku, ki ga bo povezovala Carmen L. Oven, bodo prisotne nagovorile mag. Mateja Demšič, vodja oddelka za kulturo MOL, mag. Teja Zorko, direktorica Mestne knjižnice Ljubljana in ddr. Irena Avsenik Nabergoj. MPZ Anton Foerster bo izvedel dve uglasbitvi Cankarjevih besedil, pisateljevo besedo pa bo interpretiral pesnik Tone Kuntner.

V času branja bo v mali čitalnici na ogled projekcija dveh filmov: kratki dokumentarni film Ivan Cankar, filmski biografski esej (1949), režiserja in scenarista Borisa Režka in kratki igrani film Podobe iz sanj (1966), scenarista in režiserja Vojka Duletiča.

In še zanimivost: Na pošti Bežigrad (1109) bodo prvi dan dogodka, v petek, 16. novembra 2018, žigosane vse pošiljke s Cankarjevim priložnostnim žigom.
Slike:
Za dodajanje slik morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobene slike!
Komentarji:
Za komentiranje morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobenega komentarja!

Na portalu prireditve objavljamo najave prireditev, ki vključujejo predvsem kulturne, zabavne, otroške ter športne dogodke.
Multimedijski center si pridružuje pravico, da ne objavi določene prireditve, kadar presodi, da ni v skladu z uredniško politiko portala.