ISKALNIK DOGODKOV
VRSTA
REGIJA
DATUM OD
DATUM DO

Priporočene prireditve

Objavljeno 12:40 14.06.2017
Mediji in propaganda o beguncih
Zvrst: pogovor
Kraj: Ljubljana
Lokacija: Atrij ZRC SAZU
Datum: 20. Junij 2017 ob 10:00
Zaznamki
Množični prihodi ljudi po tako imenovani Balkanski poti v zadnjih letih je v mnogih evropskih državah povzročil najprej begunsko krizo, kasneje pa tudi izbruh sovražnosti vseh vrst, usmerjenih proti beguncem in priseljencem nasploh. Varnostni diskurz in širjenje strahu s strani politikov povzroča sovraštvo in nesprejemanje beguncev, širi pa tudi islamofobijo. Propaganda in politični populizem sta pogosto podprta z neustreznim medijskim poročanjem o migrantih, še bolj pa s širjenjem sovražnega govora ter različnih neresnic in polresnic o beguncih po socialnih omrežjih.

V okviru pogovora, ki bo potekal ob svetovnem dnevu beguncev, bomo z gosti iskali alternative varnostnemu diskurzu in politični propagandi, podprti s pogosto enostranskim in neustreznim medijskim poročanjem. Govorili bomo, kako naslavljati različne mite in stereotipe, ki obkrožajo sodobne migracije; dotaknili se bomo realnosti novinarjev, ki poročajo o beguncih; spraševali se bomo, kako ukrepati proti širjenju sovraštva, pa tudi kakšne so možnosti za neodvisno, etično in kvalitetno medijsko poročanje. Iskali bomo tudi druge učinkovite načine za spremembo medijskega diskurza.

Pred pogovorom bosta udeležence nagovorila Zoran Stančič, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, in Franci Zlatar iz Slovenske filantropije.

V pogovoru bodo sodelovali:
Steffen Dobbert, novinar nemškega častnika Die Zeit in Zeit online,
Mojca Širok, novinarka RTV Slovenija,
Mojca Pajnik, Fakulteta za družbene vede in Mirovni inštitut,
Tadej Troha, Filozofski inštitut, ZRC SAZU,
Max Zimani, Zavod Global.

Pogovor bo povezoval Jure Gombač z Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU.
Slike:
Za dodajanje slik morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobene slike!
Komentarji:
Za komentiranje morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobenega komentarja!

Na portalu prireditve objavljamo najave prireditev, ki vključujejo predvsem kulturne, zabavne, otroške ter športne dogodke.
Multimedijski center si pridružuje pravico, da ne objavi določene prireditve, kadar presodi, da ni v skladu z uredniško politiko portala.