ISKALNIK DOGODKOV
VRSTA
REGIJA
DATUM OD
DATUM DO

Priporočene prireditve

Objavljeno 09:16 16.02.2018
Marius von Mayenburg: Mučenik
Zvrst: drama
Kraj: Celje
Lokacija: SLG Celje
Datum: 16. Februar 2018 ob 19:30, 17. Februar 2018 ob 19:30
Zaznamki
V SLG Celje bodo v petek, 16. februarja, ob 19.30 premierno uprizorili dramo avtorja Mariusa von Mayenburga Mučenik v režiji Borisa Kobala.
Predstavo so ustvarili prevajalka Mojca Kranjc, režiser Boris Kobal, dramaturginja Tatjana Doma, scenografinja Urša Vidic, kustomografinja Mira Strnad, avtor glasbe Petar Eldan in lektor Jože Volk.
Igrajo: Renato Jenček, Minca Lorenci, Andrej Murenc, Rastko Krošl, Blaž Dolenc, Jagoda, Urban Kuntarič k. g. in Beti Strgar k. g/Živa Selan k. g.

Mučenik je subtilna in večplastna drama, ki norost in strast pubertete izenači z norostjo in strastjo verskega fanatizma in ekstremizma, kjer fundamentalizem trči v strpnost in politično korektnost, kjer provokacija sproži neslutene posledice. Drama Mučenik, napisana v strukturi filmskega scenarija, je sestavljena iz 27 kratkih prizorov, ki osvetljujejo versko obsedenost glavnega lika, ko s svojimi novimi ekstremistični pogledi bega svojo mamo, terorizira učitelje in sošolce ter je skrajno naporen za svojo okolico.
Najstnik Benjamin v šoli noče več na plavanje. Mama najprej pomisli na droge ali na težave z dojemanjem in sprejemanjem lastnega telesa v najstniških letih. Potem odkrije, da niso droge, temveč nekaj, kar lahko povzroči enako močno zasvojenost. Krivo je Sveto pismo. Benjamin je našel vero, našel je Boga in plavanje v skupini s puncami žali njegova verska čustva. Napove vojno pokvarjenosti in grešnosti v svoji okolici. Nadene si podobo mučenika, da bi razkril vse napake v sistemu, ki v soočenju z Benjaminovim verskim fanatizmom odpove. Je Benjamin mučenik, spreten provokator, osamljen adolescent? Provokativna, komična in ostra igra govori o nevarnih pasteh vseh skrajnosti današnjega časa in o demokratično liberalni družbi v soočenju z verskim fanatizmom.


Slike:
Za dodajanje slik morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobene slike!
Komentarji:
Za komentiranje morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobenega komentarja!

Na portalu prireditve objavljamo najave prireditev, ki vključujejo predvsem kulturne, zabavne, otroške ter športne dogodke.
Multimedijski center si pridružuje pravico, da ne objavi določene prireditve, kadar presodi, da ni v skladu z uredniško politiko portala.