ISKALNIK DOGODKOV
VRSTA
REGIJA
DATUM OD
DATUM DO

Priporočene prireditve

Objavljeno 09:57 14.09.2018
Ljudje iz tovarne porcelana, zadnje vodstvo po razstavi
Zvrst:
Kraj: Ljubljana
Lokacija: Slovenski etnografski muzej
Datum: Od . do . med : in :

Pred zaprtjem gostujoče poljske razstave Ljudje iz tovarne porcelana vse zamudnike vabimo na zadnji javni vodstvi Nadje Valentinčič Furlan.

Namizni servis »Človeška sled« nevidno utelešeno znanje tovarniških delavcev vizualizira z modrimi odtisi njihovih prstov na belih gladkih površinah porcelana. Je rezultat umetniške intervencije v proizvodnjo ene najstarejših poljskih tovarn keramike v Ćmielówu. Portrete ponosnih delavcev dopolnjujejo izjave o njihovih pogledih na delo, znanje in veščine. V kratkem filmu antropologinja Ewa Klekot razkrije, kako se ji je med raziskavo v tovarni porodila ideja, oblikovalec keramike Arkadiusz Szwed pa, kako so jo skupaj z delavci materializirali. Razstava odpira vprašanje, ali so tudi veščine industrijskih delavcev lahko nesnovna kulturna dediščina. V postindustrijski dobi se lahko zamislimo, koliko znanja nepovratno izgine, ko se zapre tovarna in kam gredo industrijski delavci.

Razstava s simpatično idejo (»kako da se tega nismo že prej spomnili mi?«) nadvse uspešno potuje po Poljski in Evropi. Za postavitev v Slovenskem etnografskem muzeju so avtorji po meri izdelali kovinska ogrodja in posneli film, ki razstavo umešča med osebne razstave ob drugi stalni razstavi »Jaz, mi in drugi: podobe mojega sveta«. Obenem je spremljevalna razstava IV. mednarodnega trienala keramike UNICUM 2018, ki se zaključuje v Narodnem muzeju Slovenije. Njeno gostovanje pa omogočil Inštitut Adama Mickiewicza.

Vabljeni!

Slike:
Za dodajanje slik morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobene slike!
Komentarji:
Za komentiranje morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobenega komentarja!

Na portalu prireditve objavljamo najave prireditev, ki vključujejo predvsem kulturne, zabavne, otroške ter športne dogodke.
Multimedijski center si pridružuje pravico, da ne objavi določene prireditve, kadar presodi, da ni v skladu z uredniško politiko portala.