ISKALNIK DOGODKOV
VRSTA
REGIJA
DATUM OD
DATUM DO

Priporočene prireditve

Objavljeno 19:19 03.03.2019
Litijski karneval 2019
Zvrst: pustne prireditve
Kraj: Litija
Lokacija: Več prizorišč
Datum: Od 28. Februar 2019 do 06. Marec 2019 med 10:00 in 23:59
Zaznamki
Litijski karneval 2019
Pustovanja v Litiji se lahko pohvalijo z več kotž
170-letno tradicijo in so bila večinoma vezana na politične teme. Letos organizatorji napovedujejo odcepitev Litije od Slovenije in Evrope -
LITIJA FIRST - NAJPREJ LITIJA - LITEXIT.

Povorka tradicionalnega Litijskega karnevala bo po mestu krenila na pustno soboto, 2. marca 2019, ob 15.00. V Litiji si obetajo več kot 5.000 obiskovalcev, ki si bodo ogledali domiselne skupinske maske. Pričakujemo lahko več kot 500 mask v najmanj 25 skupinah.
Gostili bodo tudi Prvi čebelji karneval – skupinske maske na temo naše avtohtone čebele kranjske sivke.

Manifest Litijskega karnevala 2019:
V Litiji imamo stabilno gospodarstvo, rudnik Sitarjevec in druge naravne vire, turizem, čisto okolje,… Litijani smo vizionarji. Ne potrebujemo Slovenije, ne Evrope. Potrebujemo dobro zaščito lokalnih virov, tudi naše kranjske sivke. Potrebujemo pravo vlado, Thereso May in Donalda Trumpa za svetovalca. Napovedujemo zidove na mejah občine, Litus-bank in Lit-koine,
litijsko vardo. Pred Brexitom bomo izvedli Litexit.

Odcepitvi se bodo postavili po robu vidni slovenski in evropski politiki. Prepričevali bodo podjetne in vizionarske voditelje Litije in ostale Litijane naj ostanejo znotraj unije in Slovenije. Ponujali nam bodo mamljiva darila; dolgo željen bazen, plažo ob Savi, Ukmarjevo bolnico brez čakalnih dob, obvoznico in hitro železnico brez zamud, letališče bratov Borišek, … Litijani imamo svojo banko, rudnik srebra, SiliTijevo dolino, neskončne količine pitne vode v Savi,… Litijani ne popustimo: mačko smo poslali v vesolje precej pred Lajko, že zdavnaj smo uničili atomsko orožje, organizirali prvo svetovno mirovno konferenco, uredili problem birokracije, zgradili prvo potniško letalo na svetu,… Torej bomo zmagali tudi tokrat.

Vabimo vas, da oblikujete svojo karnevalsko skupino in se pridružite številnim veseljakom iz bližnje in daljne okolice, ki bodo na karneval prijavili inovativne skupinske maske. Razpis za prijavo svoje skupine najdete na https://litija.si/objava/117691.

Litijski karneval 2019 bomo najavili na dveh prireditvah – dveh razstavah. Na razstavi v občinski avli si boste lahko ogledali razstavo velikih reprodukcij fotografij preteklih karnevalov, tudi iz najbolj slavnih časov karnevala. V Mestnem muzeju Litija pa bo na ogled razstava »Mi Litijani smo veseljaki«. Kustodinja razstave Helena Hauptman bo na otvoritvi spregovorila tudi o himni Litijskega karnevala, saj je za naslov razstave izbrala del njenega teksta.

Tudi letos se bo pustno dogajanje pričelo na »ta debeli četrtek« s tekmovanjem za naj pustni krof. Vabimo gospodinje, gostince in ostale, da sodelujete v tekmovanju, in do 10.00 v Turistično informacijski center prinesete svoje najlepše krofe. Razpis za sodelovanje na tekmovanju najdete na https://litija.si/objava/117691.

Istega dne bo na Valvazorjevem trgu pustna vlada prevzela oblast. V trdem boju za prevlado bo imel tokrat zelo pomembno vlogo Litko - maskota karnevala. Sebe in Litijo bo postavil na prvo mesto!!! Vidne slovenske in evropske politike bo poskušal prepričati, da je samostojna Litija edina prava vizija. Tudi tokrat bo odločitev o pustni vladi sprejeta demokratično – z vašim glasom, dragi obiskovalci. Posebna gosta dogodka bosta popularni Isaac Palma in Sašo Đukič, znan kot pevec in predvsem kot humorist, pa tudi Mama Manka.

V soboto ob 10.00 bo na sporedu vedno odlično obiskan Otroški pustni živžav s skupino Pikolovci, čarovniško predstavo čarodeja Joleta Coleta ter plesno animacijo z Aleksandro Košir.

Trasa letošnje karnevalske povorke bo obiskovalcem omogočila, da si bodo dodobra ogledali vse skupine, ki bodo kot kaže zares inovativne in številčne. Na čelu povorke bo maskota karnevala – Litko. Sledil mu bo Pihalni orkester Litija, ki bo predstavil himno Litijskega karnevala, in za njim številne etnografske maske ter skupine. Program bodo dodatno popestrile gostujoče pustne skupine kot so ptujski kurenti, orači in pokači, coprnice iz Cerknice in mnogi drugi. Večina mask bo predstavljala svoje razloge za in proti odcepitvi Litije. Najbolj tehtne argumente ZA bosta pripravila Theresa May in Donald Trump. Srčno PROTI bodo: Borut Pahor, Marjan Šarec, Miro Cerar, Karel Erjavec in Alenka Bratušek ter Jean Claude Junker, Angela Merkel in Emmanuel Macron.

Med karnevalskimi skupinami bomo letos toplo pozdravili goste-skupinske maske na temo kranjske sivke. Prvi Čebelji karneval z nami organizira Čebelarska zveza Slovenije, gostimo pa ga ravno v Litiji. Tudi v spomin na prvo veliko in uspešno ekološko pravdo v Sloveniji med 1921 in 1926. Litijski čebelarji so zmagali v boju s kapitalom, vizionarsko kot tudi naš karneval.

Povorka bo pot po mestnih ulicah zaključila v športni dvorani, kjer bo ob zvokih Orkestra harmonikarjev Bučar in DJ Bernyja stroga pustna komisija izbrala zmagovalca odcepitvene parade.

Na zaključni prireditvi v športni dvorani bo komisija razglasila najboljše skupine Litijskega karnevala 2019.

Vrhunec bo karneval dosegel zvečer ob 20. uri, ko bomo dan zaključili z odcepitvenim gala plesom s Tanjo Žagar.

Tudi letos bomo na pustni torek v športni dvorani izvedli otroški pustni karneval, na katerem pričakujemo več kot 700 maškar iz litijskih in šmarskih vrtcev in šol, ki bodo skupaj zapeli, zaplesali in priklicali pomlad. Pričakali jih bodo skupina Pikolovci ter maskoti Taček in Litko. Otroški pustni karneval je že druga prireditev v okviru letošnjega pustnega dogajanja v Litiji namenjena otrokom.

TIC Litija, Valvazorjev trg 10, 1270 Litija, 070 700 484
turizem@zkms-litija.si

Prijava karnevalskih skupin do srede, 20. 2. 2019:
turisticnod.litija@gmail.com; za dodatne informacije pokličite Matejo Šteferl: 040 847 213.

Prijava za tekmovanje Naj pustni krof
TIC Litija, Valvazorjev trg 10, 1270 Litija, 070 700 484
turizem@zkms-litija.si

Facebook

Splet


Slike:
Za dodajanje slik morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobene slike!
Komentarji:
Za komentiranje morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobenega komentarja!

Na portalu prireditve objavljamo najave prireditev, ki vključujejo predvsem kulturne, zabavne, otroške ter športne dogodke.
Multimedijski center si pridružuje pravico, da ne objavi določene prireditve, kadar presodi, da ni v skladu z uredniško politiko portala.