ISKALNIK DOGODKOV
VRSTA
REGIJA
DATUM OD
DATUM DO

Priporočene prireditve

Prireditve - Mi
Objavljeno 09:05 11.01.2019
Kristian Novak: Cigan, ampak najlepši
Zvrst:
Kraj: Maribor
Lokacija: Slovensko narodno gledališče Maribor
Datum: 11. Januar 2019 ob 20:00
Kristian Novak: Cigan, ampak najlepši
Režija: Ivica Buljan

Mladi Rom Sandokan, imenovan Sandi, se zaljubi v Medžimurko Mileno, belko iz sosedne vasi Sabolščak. Ona, ločena, v poznih štiridesetih, krivično odpuščena iz službe, se vrne v rojstno hišo, kjer mora skrbeti za svojeglavega dedka. Nuzat, Kurd iz Mosula, zapusti družino in državo, ki jo je zajela vojna, v iskanju obljubljenega življenja v Calaisu. Plančića, PR iz zagrebške policijske uprave, so poslali na teren, da zakrije umor, ki bi lahko eksplodiral v nasilje in velik politični škandal. Veteran osamosvojitvene vojne vzdržuje krhki mir v vasi, policist na zatonu kariere pa je obseden z vizijami kot v apokaliptični TV seriji Leftovers.
Protagonisti tega briljantnega Novakovega romana sestavljajo neverjetno galerijo likov, ki jih prepoznamo iz strahov današnjega časa, in so okvirjeni v mojstrsko fikcijsko tkanje.
Ti izraziti antijunaki niso tipizirani predstavniki svoje etnične ali socialne skupine, temveč so plemeniti marginalci, ki s svojim obnašanjem odstopajo od stereotipa ter na empatičen način rušijo podobe o predsodkih, ki jih ima družba o njih. Zgodbe se ločujejo in na koncu združijo okrog krvavega umora. Razkošna naracija zajema precizno pripovedovane biografije štirih kulturoloških krogov.
Novakov roman je precizna socialna in emotivna topografija identitete. Eden je večinoma bel, ampak prihaja iz panonske province, drugi je romski iz istega kraja, tretjega predstavlja tisti državni hrvaški, predstavljen skozi oblast iz Zagreba, četrti pa je begunski, kurdski.
Romanu daje enormen scenski potencial predvsem razkošen avtorjev stil, zgrajen z elementi kriminalke, melodrame, dokumentarnega materiala, socialne drame z elementi popularne (sub)kulture, ki vključuje tudi romske pesmi, med katerimi je najbolj znana tudi naslov romana. Dramatizacija romana je delo Ivorja Martinića, enega najbolj opaznih hrvaških dramatikov, čigar teksti osvajajo svetovne odre.
Slike:
Za dodajanje slik morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobene slike!
Komentarji:
Za komentiranje morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobenega komentarja!

Na portalu prireditve objavljamo najave prireditev, ki vključujejo predvsem kulturne, zabavne, otroške ter športne dogodke.
Multimedijski center si pridružuje pravico, da ne objavi določene prireditve, kadar presodi, da ni v skladu z uredniško politiko portala.