ISKALNIK DOGODKOV
VRSTA
REGIJA
DATUM OD
DATUM DO

Priporočene prireditve

Objavljeno 11:22 01.04.2014
Koncert ob 70-letnici Braca J. Doblekarja
Zvrst: koncert
Kraj: Grosuplje
Lokacija: Kulturni dom Grosuplje
Datum: 05. April 2014 ob 20:00
Zaznamki
Koncert jazz in zabavne glasbe

program:

Big band Grosuplje pod vodstvom Klemna Kotarja

Big Band DOM pod vodstvom Braca J. Doblekarja

gostje:

Ana Skolič (vokal)

Nina Strnad (vokal)

jazz-soul kvratet Vox Arsana

HAZARD

JANEZ BONČINA BENČ

SEPTEMBER

Jože Doblekar, kasneje je dobil nadimek Braco, rojen 1944 v Št. Juriju pri Grosupljem. S 13. leti in pol je prvič nastopil v radijski oddaji »Na vasi« prav v Kulturnem domu Grosuplje s kvintetom Štefana Biščaka, s katerim je potem veliko nastopal po veselicah. Od takrat naprej tako rekoč še ni odšel z odra. S prihodom v Ljubljano se je pridružil kvintetu Veseli Šentviščani, ki so bili v tistem času eni izmed redkih, ki so posneli skladbo na radiu.

Po odsluženem vojaškem roku je odšel v tujino, najprej s kvartetom Toneta Perkota in kasneje z mednarodnim ansamblom The Generals, v katerem sta igrala tudi Tihomir Pop Asanović in Karli Novak. Kasneje se je skupini pridružil še Janez Bončina Benč. Ko so se vrnili v Jugoslavijo, so imeli turnejo Adriatic Show. Po razpadu skupine The Generals so v Ljubljani 1972. ustanovili slovenski ansambel Srce, v katerem je bil glavni pevec in ustanovitelj Janez Bončina Benč, Karli Novak, Marjan Malikovič, Pavle Ristić in Braco. Pozneje, ko so se skupini pridružili še Tihomir Pop Asanović, Ratko Divjak in Peter Ugrin, je leta 1975 Janez Bončina ustanovil skupino September. Njihova glasba je združevala jazz in rock in je bila odmevna tudi v mednarodnem prostoru. September je bil neke vrste ambasador jugoslovanskega rocka v tujini; v obdobju 1976–1979 so gostovali v Vzhodni Evropi, Sovjetski zvezi, Belgiji, Italiji, na Kubi, v Nemčiji, Franciji in nazadnje v ZDA, kjer so posneli svoj drugi album.

Po vrnitvi v Slovenijo je Braco delal kot producent v studiu Akademik. V letih 1981–1983 je igral v zelo uspešni skupini Hazard. Njihova prva pesem je bila Vsak je sam, vse naslednje skladbe pa so tudi postale uspešnice (Marie, Kopalnico ima, Bistro, Najlepše pesmi, Nena ...).

Posnel je dva samostojna avtorska CD-ja, sodeloval na preko tridesetih CD-jih kot glasbenik in še na mnogo večih kot glasbeni producent.

Da bi bil bližje svoji mami, se je preselil v Grosuplje in začel poučevati na Glasbeni šoli Grosuplje. V šol. letu 1997/98 je ustanovil Big Band Glasbene šole Grosuplje, kasneje pa še Big Band DOM (Dobrepoljski orkester mladih), ki obstaja že 12 let. Posneli so dve zgoščenki in redno nastopajo.

Braco je dobitnik dveh največjih občinskih nagrad; nagrade z zlatim znakom občine Grosuplje in priznanja občine Dobrepolje za izjemno uspešnost in ustvarjalnost na glasbeno-pedagoškem področju.
Slike:
Za dodajanje slik morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobene slike!
Komentarji:
Za komentiranje morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobenega komentarja!

Na portalu prireditve objavljamo najave prireditev, ki vključujejo predvsem kulturne, zabavne, otroške ter športne dogodke.
Multimedijski center si pridružuje pravico, da ne objavi določene prireditve, kadar presodi, da ni v skladu z uredniško politiko portala.