ISKALNIK DOGODKOV
VRSTA
REGIJA
DATUM OD
DATUM DO

Priporočene prireditve

Objavljeno 16:11 31.05.2018
Hanka Paldum
Zvrst: sevdalinke
Kraj: Ljubljana
Lokacija: Festivalna dvorana, Vilharjeva 11
Datum: 20. Junij 2018 ob 20:00
Zaznamki
62-letna Hanka Paldum je ena redkih estradnih umetnic na muhasti glasbeni sceni, ki se ponaša s štirimi desetletji uspešne kariere.

Sevdalinke je začela peti kot otrok (v osnovni šoli je kot solistka nastopala na proslavah), ko je postala polnoletna pa je šla na 1. avdicijo oziroma festival, kjer je zmagala in začela snemati plošče. Kot mlada, a posebna gostja, je na veliki turneji spremljala legendo Meho Puzića – enega od najbolj priznanih interpretov bosanskih sevdalink vseh časov. Pri triindvajsetih letih je z možem ustanovila lastno diskografsko hišo Sarajevo Disk ter prejela oskarja popularnosti kot pevka leta. Sledile se turneje po Jugoslaviji.
Po vojni, ki jo je preživela v Sarajevu, je izšel album Nek’ je od srca (avtorji pesmi so Alka Vuica, Hari Varešanović, Amir Kazić Leo in drugi). Leta 2004 prejme od mesta Sarajevo priznanje za doprinos na področju kulture ter izvede koncert, kjer so v duetu z njo peli Esma Redžepova, Halid Bešlić, Josipa Lisac, Milić Vukašinović in Alka Vuica.

Kraljica sevdalink je poleg Himze Polovine (najpomembnejši pevec in zbiratelj sevdalink vseh časov) uvrščena v enciklopedijo dunajskega Inštituta za etnomuzikologijo, v sarajevski hiši sevdaha ART kuća sevdaha ima svojo sobo z njenimi detajli lika in umetniških del. Posnela je tudi duete s priljubljenim sarajevskim kantavtorjem Kemalom Monteno, s Hari Mata Harijem, Dragano Mirković idr.

Eventim

Foto: Vanja Lisac
Slike:
Za dodajanje slik morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobene slike!
Komentarji:
Za komentiranje morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobenega komentarja!

Na portalu prireditve objavljamo najave prireditev, ki vključujejo predvsem kulturne, zabavne, otroške ter športne dogodke.
Multimedijski center si pridružuje pravico, da ne objavi določene prireditve, kadar presodi, da ni v skladu z uredniško politiko portala.