ISKALNIK DOGODKOV
VRSTA
REGIJA
DATUM OD
DATUM DO

Priporočene prireditve

Objavljeno 09:09 13.04.2017
France Mihelič: Risbe, grafike in tapiserije z motivi kurenta
Zvrst: likovna razstava
Kraj: Ptuj
Lokacija: Miheličeva galerija, Ptuj
Datum: Od 13. April 2017 do 01. Julij 2017 med 19:00 in 13:00
Zaznamki
Vabimo na odprtje razstave likovnih del Franceta Miheliča (1907–1998). Pridružite se nam v četrtek, 13. aprila 2017, ob 19. uri v Miheličevi galeriji na Ptuju.

Razstava, posvečena stodeseti obletnici rojstva Franceta Miheliča, razgrinja motiv kurenta v umetnikovih risbah, grafikah in tapiserijah, ki jih hranimo v Pokrajinskem muzeju Ptuj – Ormož.
Umetnika je odločilno zaznamovalo srečanje s pustnimi šegami v ptujski okolici. Čeprav je v času svojega bivanja v Ptuju med letoma 1936–1941 dokumentiral vse pustne like, ga je pritegnil predvsem slikoviti in v tančico skrivnosti odeti lik kurenta, ki preganja zimo in v deželo prinaša pomlad. Živalsko-demonična maska je umetnika prevzela po likovni plati, preobrazba človeka pa po idejni. Kurent je postal in ostal ključna figura v celotnem umetnikovem delu, njegov osrednji ikonografski simbol, ki ga je variiral, razkrajal in spajal z mnogimi drugimi, njemu ljubimi motivi.

Razstava bo na ogled do 1. julija 2017.

Galerija je odprta od torka do petka od 10. do 16., v soboto od 10. do 13. ure.
Slike:
Za dodajanje slik morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobene slike!
Komentarji:
Za komentiranje morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobenega komentarja!

Na portalu prireditve objavljamo najave prireditev, ki vključujejo predvsem kulturne, zabavne, otroške ter športne dogodke.
Multimedijski center si pridružuje pravico, da ne objavi določene prireditve, kadar presodi, da ni v skladu z uredniško politiko portala.