ISKALNIK DOGODKOV
VRSTA
REGIJA
DATUM OD
DATUM DO

Priporočene prireditve

Objavljeno 09:26 21.03.2019
Dan vode v Švicariji
Zvrst: predavanje, razstava
Kraj: Ljubljana
Lokacija: Švicarija, Pod turnom 4
Datum: 21. Marec 2019 ob 18:00
Zaznamki
V sklopu programa Švicarije, ki z motom skupnost, umetnost in narava povezuje bogato preteklost in vizijo prihodnosti, in se v letu 2019 posveča raziskovanju in analizi stanja neodvisnega novinarstva v slovenskem in mednarodnem prostoru ter na pravico javnosti do obveščenosti, se bosta odvili predavanje naravovarstvenice Andreje Slameršek o industrializaciji vodnih habitatov in odprtje instalacije umetnika Mihe Godca Palingeneza 2.0.

Predavanje Andreje Slameršek: Industrializacija vodnih habitato ob 18. uri.
Andreja Slameršek bo v predavanju predstavila posledice industrializacije vodnih habitatov v Sloveniji, tako že izvedene kot načrtovane.

Naravovarstvenica že vrsto let vodi kampanjo proti gradnji hidroelektrarn na Muri in drugih domačih rekah. Načrtovani posegi namreč grozijo z neizmernim uničenjem avtentičnih naravnih habitatov, medtem ko bi bil izkoristek pridobljene električne energije zanemarljiv. V predavanju strokovnjakinja spregovori o razlogih za načrtovane posege in njihovih posledicah, saj se javnosti pogosto predstavljajo kot primer zelene energije, čeprav zajezitev reke, preureditev njenih brežin in zaustavitev njenega toka pomenijo ekološko katastrofo z daljnosežnimi posledicami. Na drugi strani je reka Sava že dodobra industrializirana, začenjajo pa se kazati tudi prve posledice zajezitev na naravnih rečnih habitatih.

Odprtje instalacije Mihe Godca: Palingeneza 2.0 ob 19.00.
Umetnik in raziskovalec Miha Godec bo predstavil instalacijo Palingeneza 2.0, ki prikazuje enega od načinov očiščevanja onesnažene vode, perečega problema številnih predelov sveta.

V prostorih Švicarije bo predstavljena kinetična avdiovizualna instalacija Palingeneza 2.0, ki je rezultat predhodne delavnice. Instalacija s pomočjo vode kot osrednjega medija ustvarja meditativni prostor, v katerem lahko obiskovalec posluša zvok očiščevanja vode. Delo se nanaša na idejo ponovnega rojstva oziroma predelave, ki se omenja v različnih filozofskih, teoloških, političnih in bioloških kontekstih. Umazana voda znova postane bistra in pitna. Godec je raziskoval problematiko pitne vode v različnih državah, kot so Indonezija, Gambija, Kostarika ali Senegal, kjer je proučeval tehnične rešitve za preprosto in poceni izdelavo omenjene vodne instalacije.

Foto: Goran Šafarek
Slike:
Za dodajanje slik morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobene slike!
Komentarji:
Za komentiranje morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobenega komentarja!

Na portalu prireditve objavljamo najave prireditev, ki vključujejo predvsem kulturne, zabavne, otroške ter športne dogodke.
Multimedijski center si pridružuje pravico, da ne objavi določene prireditve, kadar presodi, da ni v skladu z uredniško politiko portala.