ISKALNIK DOGODKOV
VRSTA
REGIJA
DATUM OD
DATUM DO

Priporočene prireditve

Prireditve - Mi
Objavljeno 15:21 15.02.2018
Butara za cvetno nedeljo
Zvrst: delavnica
Kraj: Ljubljana
Lokacija: Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Ižanska cesta 15
Datum: 21. Marec 2018 ob 17:00
Zaznamki
Butara za cvetno nedeljo

Že v 9. stoletju zasledimo zapise stare krščanske šege, ko so s "cvetličnim oslom" v procesiji, obeležili prihod Kristusovega vhoda v Jeruzalem. V slovenskem izročilu o tem ni več sledu, pač pa se povsod nosi k blagoslovu snope in šope veja in spomladanskega zelenja.

Verjetno pa je ta šega v Evropi prekrila nek starejši predkrščanski obred "svetega" rastlinja; dreves grmov, cvetlic in zelišč, ki naj bi pospeševale rast, plodnost, odganjale zle čare in bolezen, varovale pred strelo in drugimi ujmami.

Cvetni snop prvotno ni bil samo iz šibja in cvetja, na njem je viselo vedno tudi pecivo. O tem pričajo mnoga imena, ki jih ima tak snop v Sloveniji: presnec/ presmec, beganica/gubanica, prajtelj, potica, presta/pegelj,... Novejša imena nakazujejo prisotne veje: pušelj, pušeljc, šop, mačice, vejnik, leseni žegen, žegen,… in nam najbolj znana butara.

Na delavnici bomo izdelali butaro v katero bomo vtkali kanček slovenskih običajev. Ohranimo našo bogato kulturno izročilo z našimi najmlajšimi. V prehitrem vsakdanu si vzemite čas zase, za otroke, vnuke …

Delavnica je primerna za vse starosti, seveda bodo predšolski otroci potrebovali pomoč staršev, starih staršev. Jabolko ali pomarančo in vrtnarske škarje prinesite s sabo, vse ostalo je všteto v ceno.

Delavnico vodi: dipl. ing. agr. in hort. Stanka Fišer.

Vstopnina: 6,50 €.

Več informacij lahko dobite na spletni strani botaničnega vrta.
Slike:
Za dodajanje slik morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobene slike!
Komentarji:
Za komentiranje morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobenega komentarja!

Na portalu prireditve objavljamo najave prireditev, ki vključujejo predvsem kulturne, zabavne, otroške ter športne dogodke.
Multimedijski center si pridružuje pravico, da ne objavi določene prireditve, kadar presodi, da ni v skladu z uredniško politiko portala.