ISKALNIK DOGODKOV
VRSTA
REGIJA
DATUM OD
DATUM DO

Priporočene prireditve

Objavljeno 09:13 15.09.2017
Boris Pahor: portret svobodnega človeka
Zvrst: dokumentarni film
Kraj: Ljubljana
Lokacija: Cankarjev dom
Datum: 14. September 2017 ob 19:00
Boris Pahor: portret svobodnega človeka (Boris Pahor: portrait d’un homme libre)
Režija: Fabienne Issartel
Francija, 2016, 98 minut.

Francoska avtorica Fabienne Issartel je ta filmski, izčrpen in dramaturško strnjeni življenjepis Borisa Pahorja snemala dolgih osem let. V njem je tržaškega Slovenca, ki je preživel obe svetovni vojni, požig slovenskega doma v Trstu in še kaj, spremljala po vsej Evropi. Danes 104-letnemu Pahorju podeljujejo priznanja, govori v evropskem parlamentu, se srečuje s svetovno znanimi pisatelji (Hessel, Kertész …) ter z njimi debatira in neutrudno pripoveduje o svojem življenju in političnem udejstvovanju od tridesetih let 20. stoletja naprej, o svobodi oziroma bojevanju za svobodo, »ki je v 21. stoletju z migranti v Sredozemlju postalo bitka za denar, a še vedno bitka za svobodo«. Pahor je zgovoren in kritičen pričevalec slovenstva v Trstu in zamejstvu; govori o požigu slovenskega kulturnega doma leta 1920, nasilni mobilizaciji v italijansko vojsko, begu in pridružitvi Osvobodilni fronti, hiranju v nemških in francoskih koncentracijskih taboriščih, prijateljevanju s Kocbekom ter »večno« polemičnem odnosu z Italijo in Italijani.

Projekcije se bosta udeležila Boris Pahor in režiserka Fabienne Issartel.
Linhartova dvorana Cankarjevega doma, brezplačne vstopnice.
Slike:
Za dodajanje slik morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobene slike!
Komentarji:
Za komentiranje morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobenega komentarja!

Na portalu prireditve objavljamo najave prireditev, ki vključujejo predvsem kulturne, zabavne, otroške ter športne dogodke.
Multimedijski center si pridružuje pravico, da ne objavi določene prireditve, kadar presodi, da ni v skladu z uredniško politiko portala.