ISKALNIK DOGODKOV
VRSTA
REGIJA
DATUM OD
DATUM DO

Priporočene prireditve

Objavljeno 19:29 23.03.2019
Aida
Zvrst: opera
Kraj: Maribor
Lokacija: Slovensko narodno gledališče Maribor
Datum: 22. Marec 2019 ob 19:30
Zaznamki
Po izjemno uspešni mednarodni turneji na Japonskem v oktobru in novembru 2014 se na veliki oder mariborske Opere vrača Verdijeva operna mojstrovina Aida, s katero je skladatelj po Rigolettu doživel svoj drugi ustvarjalni vrhunec. Povod za nastanek te monumentalne operne stvaritve, ki prepričljivo slika človeške usode iz antičnega sveta ob Nilu, je počastitev svetovnega odprtja Sueškega prekopa leta 1871. Tedanji egiptovski kralj (kediv) Ismail Paša je pri Verdiju naročil operno delo, pri katerem je poleg libretista Antonia Ghislanzonija sodeloval tudi francoski egiptolog Edouard Mariette Bey. Epohalna razsežnost te opere, ki razgrinja usodo ujete etiopske princese Aide in njenega ljubimca, vojskovodje Radamesa, se v zaporedju štirih dejanj zrcali v globoko izpovedni, izjemno melodični glasbi in veličastnih koračniških ritmih.

Dramski konflikt med ljubezenskim hrepenenjem Aide, Radamesa in zavrnjene egiptovske princese Amneris ter preračunljivostjo svečenikov in njihovega poglavarja Ramfisa se v Verdijevi genialni stvaritvi izpostavi že v uverturi, nov ideal glasbene drame pa se zaradi vključevanja različnih plesnih točk, mogočnih zborov in pompoznih koračnic idealno zlije s tradicijo spektakla francoske velike opere.

Neponovljivo operno katarzo pa italijanski operni velikan prihrani za konec, v katerem nam pričara nepozabno doživetje transcendence večne ljubezni.
Slike:
Za dodajanje slik morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobene slike!
Komentarji:
Za komentiranje morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobenega komentarja!

Na portalu prireditve objavljamo najave prireditev, ki vključujejo predvsem kulturne, zabavne, otroške ter športne dogodke.
Multimedijski center si pridružuje pravico, da ne objavi določene prireditve, kadar presodi, da ni v skladu z uredniško politiko portala.