ISKALNIK DOGODKOV
VRSTA
REGIJA
DATUM OD
DATUM DO

Priporočene prireditve

Objavljeno 08:22 15.07.2017
39. Piranski glasbeni večeri
Zvrst: festival
Kraj: Piran
Lokacija: Minoritski samostan
Datum: Od 06. Julij 2017 do 27. Julij 2017 med 21:00 in 23:59

Piranski glasbeni večeri s poletnimi večeri vrhunske kakovostne glasbe že 39 let zapovrstjo umeščajo Piran v samo središče unikatnega komornega muziciranja, ki se kot čudovita zvočna kulisa postavlja ob bok arhitekturni. Programska ter organizacijska zaveza uvrščata festival med današnjo elito komornih festivalov. Namen festivala je nadaljevati z glasbeno tradicijo, začeto s slovitim violinistom in skladateljem Giuseppejem Tartinijem in Accademio dei Virtuosi iz 18. stoletja in krepiti čezmejno sodelovanje. V treh desetletjih je nastopilo preko 200 solistov in ansamblov iz Slovenije in tujine. Programska pestrost se kaže tako v izvajalskih zasedbah kot v izboru avtorjev oziroma obdobij, ki jih le-ti predstavljajo: od srednjeveške pesmi preko baročnih mojstrov, velikanov klasicizma, do romantikov in sodobnih skladateljev ter glasbenih novitet uveljavljajočih se skladateljev. Koncerti predstavljajo dodatno specifično vsebinsko bogatitev koncertne ponudbe v širšem okolju oziroma edino tovrstno koncertno ponudbo na vrhunski ravni v slovenski Istri.

Letošnji koncerti:

6. 7. ob 21. uri: Pihalni kvintet Slowind

13. 7. ob 21. uri: Trio Maribor

20. 7. ob 21. uri: Duet Anamarija Tomac Krečič (flavta) & Urška Križnik Zupan (harfa)

27. 7. ob 21. uri: Duet Oksana Pečeny (violina) & Matic Dolenc (kitara)


* * *

6. 7.: PIHALNI KVINTET SLOWIND

Aleš Kacjan – flavtaMatej Šarc – oboaJurij Jenko – klarinetMetod Tomac – rogPaolo Calligaris – fagot


Pihalni kvintet Slowind je bil ustanovljen pred dvaindvajsetimi leti. V tem času se je ansambel, ki izvaja praktično vsa dela standardnega repertoarja za ta sestav, profiliral še v brezkompromisnega in v slovenskem prostoru najaktivnejšega izvajalca sodobnih del, od klasikov avantgarde do najmlajših, še neuveljavljenih, a zelo obetavnih avtorjev našega časa. Slowind z naročili stalno spodbuja mlade slovenske skladatelje ter se rad odziva vabilom za izvedbe novitet na mnogih evropskih odrih. Slowind že vrsto let tesno sodeluje z etabliranimi svetovnimi skladatelji ter redno gostuje na nekaterih najpomembnejših prizoriščih sodobne glasbe. Na domačem prizorišču je ansambel v zadnjih letih še okrepil svojo dejavnost na področju slovenske glasbe in v pomladanskem času pričel prirejati krajši glasbeni festival z naslovom Slowindova pomlad, jesen pa ostaja namenjena Festivalu Slowind. Za dosedanje delovanje je Slowind leta 1999 prejel Župančičevo nagrado, nagrado Prešernovega sklada leta 2003 ter Betettovo nagrado leta 2013.

* * *

13. 7.: TRIO MARIBOR


Miladin Batalović je z devetimi leti začel igrati violino v Kragujevcu. Leta 1996 je končal Glasbeno gimnazijo Kornelije Stanković v Beogradu, kjer je kot solist nastopil z Bruchovim Koncertom za violino in orkester v g-molu. Med letoma 1997 in 2002 je študiral v Stuttgartu pri Gerhardu Vossu in Antoniu Spillerju. Leta 2005 je dokončal študij sodobne glasbe pri prof. Joachimu Schallu, kjer je diplomiral z odliko. V sezoni 2005/2006 je postal član Radijskega orkestra iz Münchna. Obiskoval je mojstrske tečaje pri Wolframu Königu in Jorgeju Sutilu. Od leta 2007 je vodja drugih violin v Simfoničnem orkestru SNG Maribor. Vsa ta leta je sodeloval z različnimi orkestri v Nemčiji, kot so orkester Opere iz Freiburga, würtemberška filharmonija Reutlingen, Državna opera iz Stuttgarta, Radijski orkester iz Münchna, Deželno gledališče na Gärtnerplatzu idr., ter dirigenti, kot so Lawrence Foster, Sir Neville Marriner, Krzysztof Penderecki, Daniel Oren, Carlo Rizzi, Vladimir Aškenazi.Levente Gidró je violist v Simfoničnem orkestru SNG Maribor. Rodil se je leta 1975 v Bălanu v Romuniji. Leta 1994 je končal Glasbeno gimnazijo Nagyja Istvána pri prof. Pauli Köllő in Albertu Derzsi. Leta 2000 je končal akademijo v Brasovu pri prof. Leoni Varvarichi. Študij je nadaljeval v Zürichu pri prof. Christophu Schillerju in ga zaključil leta 2005. Od leta 2000 je bil član številnih orkestrov po Nemčiji, Madžarski in Romuniji. Udeležil se je veliko poletnih šol in mojstrskih tečajev pri profesorjih, kot so László Kiss (Avstralija), Dan Mit (Španija), Valeriu Pitulac (Romunija), Martin Fuchs (Avstrija), György Konrád (Madžarska), Csaba Erdélyi (ZDA).

Gorazd Strlič je prvi violončelist Simfoničnega orkestra SNG Maribor. Po nižji glasbeni šoli je študij violončela nadaljeval na Srednji glasbeni in baletni šoli Maribor pri prof. Vladimirju Kovačiču in kasneje na Akademiji za glasbo pri profesorju Cirilu Škerjancu, pri katerem je je leta 2007 zaključil specialistični študij. Je dobitnik številnih nagrad in priznanj. Med njimi so Klasinčeva nagrada, študentska Prešernova nagrada in številni vrhunski rezultati na tekmovanjih pri nas in v tujini. Večkrat se je uspešno izkazal kot solist z orkestrom. S Slovensko filharmonijo in orkestrom SNG Maribor je izvedel nekaj največjih del za violončelo in orkester. Sodeloval je z mladinskim orkestrom Gustava Mahlerja z Dunaja, s katerim so imeli turnejo po Evropi. Danes se posveča predvsem komorni igri.

Glasbeniki so leta 2008 ustanovil Trio Maribor, s katerim so imeli številne koncerte pri nas in v tujini.

* * *

20. 7.: DUET ANAMARIJA TOMAC KREČIČ (flavta) & URŠKA KRIŽNIK ZUPAN (harfa)


Flavtistka Anamarija Tomac Krečič je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Fedji Ruplu. Izpopolnjevala se je na mnogih mojstrskih tečajih pri znanih flavtistih. Največje uspehe je dosegla z italijanskim pihalnim kvintetom Kalamos, s katerim je l. 2004 zmagala na tekmovanju komornih skupin v italijanskem Grossetu. Sedaj je članica Simfoničnega orchestra RTV Slovenija. Urška Križnik Zupan je soloharfistka v orkestru Slovenske filharmonije. Diplomirala je na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri. prof. Rudi Ravnik Kosi in je dobitnica več nagrad z različnih tekmovanj. Začetki njunega umetniškega sodelovanja segajo še v čas njunega študija in se nadaljujejo v različnih komornih sestavih še danes.

* * *

27. 7.: DUET OKSANA PEČENY (violina) & MATIC DOLENC (kitara)


Vrhunska violinistka Oksana Pečeny Dolenc je prvo glasbeno znanje pridobila v rodnem Kijevu. Šolanje je nadaljevala v Mariboru, v razredu svojega očeta Tarasa Pečenyja, diplomirala pa v razredu prof. Primoža Novšaka na Akademiji za glasbo v Ljubljani. V času študija je prejela študentsko Prešernovo nagrado in posebno diplomo Summa cum laude za umetniške dosežke. Je zmagovalka državnih in mednarodnih tekmovanj. Kot solistka je nastopala z vsemi slovenskimi orkestri in nekaterimi tujimi. Oksana je že četrto sezono koncertna mojstrica SNG Maribor, kar šteje za svoj največji dosežek. Matic Dolenc se je s kitaro srečal na GŠ Kranj, kjer se je pod mentorstvom prof. Nataše Bogataj šolal 12 let. Ob koncu šolanja je prejel posebno nagrado glasbene šole in s simfoničnim orkestrom zaigral znameniti Concierto de Aranjuez. Svojo glasbeno pot nadaljuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani, pri prof. Andreju Grafenauerju. Udeležil se je mnogih državnih in mednarodnih kitarskih tekmovanj ter osvojil številne nagrade. Sodeloval je na velikih koncertih Gimnazije Kranj v Cankarjevem domu, igral v ansamblu Prešernovega gledališča v Kranju, sodeluje pa tudi pri simfoničnih koncertih in predstavah v SNG Maribor. Poleg kitare se Matic ukvarja tudi s starimi glasbili (lutnja, teorba). Oksana in Matic že vrsto let delujeta v duetu.

* * *

Organizator: Avditorij Portorož-PortoroseCena vstopnice: 14 €, 12 € za študente in upokojence Paket enkratnega nakupa vstopnic za vse koncerte 39. Piranskih glasbenih večerov: 40 €.
Slike:
Za dodajanje slik morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobene slike!
Komentarji:
Za komentiranje morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobenega komentarja!

Na portalu prireditve objavljamo najave prireditev, ki vključujejo predvsem kulturne, zabavne, otroške ter športne dogodke.
Multimedijski center si pridružuje pravico, da ne objavi določene prireditve, kadar presodi, da ni v skladu z uredniško politiko portala.