ISKALNIK DOGODKOV
VRSTA
REGIJA
DATUM OD
DATUM DO

Priporočene prireditve

Objavljeno 09:03 15.06.2018
37. festival idrijske čipke
Zvrst: festival
Kraj: Idrija
Lokacija: Idrija
Datum: Od 15. Junij 2018 do 17. Junij 2018 med 09:00 in 18:00
Zaznamki
Največja prireditev z mednarodnim slovesom v Idriji ohranja tradicijo izdelovanja idrijske čipke, hkrati spodbuja razvoj inovativnosti v njeni izdelavi in uporabi. Osrednja tema letošnjega 37. festivala, ki bo potekal med 15. in 17. junijem, bo 15-letnica sodelovanja med Naravoslovnotehniško fakulteto (Oblikovanje tekstilij in oblačil) v Ljubljani.

Ljubitelji čipk in oblikovanja si bodo dela študentk in študentov NTF, ustvarjenih med leti 2004 in 2017 ogledali na retrospektivni razstavi Od črte do čipke, osrednja razstava letošnjega Festivala Lepotica in zver (Beauty and the beast) pa bo posvečena 15-letnici delovanja Društva klekljaric idrijske čipke. Obletnici sodelovanja med Društvom klekljaric in NTF bo posvečen tudi poseben slavnostni dogodek v Filmskem gledališču Idrija. Študenti NTF bodo skupaj s klekljaricami v podhodu Magazina postavili tudi posebno čipkasto strukturo »Čipka v odsevu«. Kot vsako leto bodo na Festivalu prisotni tudi tuji razstavljalci čipk. Že tradicionalno bodo Festival obiskali ljubitelji čipk iz sosednje Hrvaške, natančneje iz Splita in Lepoglave, prisotni pa bodo tudi razstavljaci iz ruske Vologde.
Premierno bo prikazan dokumentarni film Sukanje niti modernih umetnikov, ki je nastal v produkciji Arsmedie. Film je posvečen renesansi na področju čipke in slovenskim umetnikom, ki so prepoznali nove, inovativne pristope k ustvarjanju tega sicer tradicionalno klekljanega izdelka. Slovenska modna oblikovalka Marita Wrong bo idrijsko čipko predstavila skozi drugačen zorni kot – kako preko inovativnih umetniških projektov in sodelujočih oblikovalcev ohranjati lepoto in tradicijo idrijske čipke.

V Čipkarski šoli bo na ogled letna razstava idrijskih čipk otrok in mladih »Poglej, kaj znam!« 2018. Vsako leto v svet idrijske čipke vstopi nova generacija radovednih učenk in učencev, ki izpopolnjujejo svoje spretnosti v klekljanju. V Čipkarski šoli bo organizirana tudi delavnica klekljanja za odrasle.

V Mestnem muzeju Idrija bo mogoč ogled razstave Jasne Kralj Pavlovec: Poti usod, vsak dan pa je mogoč ogled stalne razstave idrijska čipka, z nitjo pisana zgodovina. Na Festivalu se bodo z razstavami svojih del predstavili tudi Likovno društvo Cinober ter filatelistično društvo Idrija.

Slavnostno otvoritev letošnjega Festivala »Muze nad Idrijo« bodo oblikovali predvsem domači, idrijski ustvarjalci. Prireditev bodo pod umetniškim vodstvom skladatelja Alda Kumra glasbeno opremili Cveto Kobal, Godbeno društvo rudarjev Idrija pod vodstvom Domna Prezlja, zasedba Divje jezero ter vokalna skupina Gallina. Obiskovalcem bo tudi letos na voljo bogat spremljevalni strokovni, zabavni, športni in glasbeni program.

Več na
Slike:
Za dodajanje slik morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobene slike!
Komentarji:
Za komentiranje morate biti prijavljeni!Prijava
Ni nobenega komentarja!

Na portalu prireditve objavljamo najave prireditev, ki vključujejo predvsem kulturne, zabavne, otroške ter športne dogodke.
Multimedijski center si pridružuje pravico, da ne objavi določene prireditve, kadar presodi, da ni v skladu z uredniško politiko portala.